2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Másnaposan kelt a forint, kiesett az ágyból

Hirdetés

Másnaposan kelt a forint, kiesett az ágyból

Meglehetősen rosszul indult a csütörtök reggel – is – a forintnak: a magyar deviza az euróval szemben 410 körül kezdett, majd kisebb döccenésekkel lendületből zuhant 414,3-ig, ahonnan kicsit összeszedte magát. Csak hogy utána újra gyengülni kezdjen. A dollárral szembeni árfolyam ugyanekkor 393-ról 398 közelébe gyengült.

Az árfolyamot vélhetően a kormány Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásairól érkező sajtóhírek mozgatják: a kiszivárgott információk szerint Brüsszel elégedetlen a kormány vállalásaival, intézkedéseivel a jogállamisági-korrupciós vitában, a járvány utáni helyreállítási alap forrásait Magyarország várhatóan megkapja, ám azokon túl a normál források terén jelentős összegek további visszatartását fogja indítványozni.

Magyarország jelenleg komoly deviza (euró) hiánnyal küzd, az energiaárak drasztikus emelkedése és a forint gyengülése miatt az import költsége rendkívül megnőtt, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig hatalmasra duzzadt. Az uniós források további visszatartása ezen felül növeli a magyar gazdaság sérülékenységét, és rontja a kilátásokat. Ez mind lecsapódik a forint árfolyamában.

Hirdetés

A jegybank a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülése után jelezte: hosszú távon a rendkívül magasnak számító 13 százalékos alapkamat fenntartására készül, és amíg az országkockázattal kapcsolatos tényezők – ezek egyike az uniós támogatások hozzáférhetősége – nem javulnak tartósan és trendszerűen, addig a valójában irányadó ráta, az egynapos betéti eszköz kamata marad 18 százalék.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221124_Masnaposan_kelt_a_forint_kiesett_az_agybol#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A kormány hozzájárul a Gabonát Ukrajnából programhoz, fel lehet mondani a mezőgazdasági szerződéseket

A kormány hozzájárul a Gabonát Ukrajnából programhoz, fel lehet mondani a mezőgazdasági szerződéseket

3,5 millió dollárnak megfelelő forintösszeget kell előteremtenie Varga Mihály pénzügyminiszternek a Gabonát Ukrajnából programban való …