2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Más miatt utáljuk a korrupt rendőrt és a korrupt politikust

Hirdetés

Más miatt utáljuk a korrupt rendőrt és a korrupt politikust

A magyarok nem szeretik sem a kis, hétköznapi korrupciót, sem az állami, rendszerszintű korrupciót, viszont hogy miért nem, annak egészen más okai vannak – emellett érvel a Transparency International legújabb jelentése, amelyet a szervezet csütörtökön mutatott be online webináriumában. Mindez azt is jelenti, hogy a magyarok máshogy kezelik a korrupció két szintjét, és valószínűleg sokan vannak, akik az egyiket elítélik, a másik viszont szerintük nem jelent komoly problémát.

Hirdetés

A korrupcióérzékelés két arca: a hétköznapi és az állami szintű korrupció észlelésének legfontosabb meghatározói című tanulmány szerzői – Mikola Bálint, a Transparency munkatársa és Gerő Márton, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója – azt próbálták megmagyarázni, hogy mitől függ, hogy valaki elutasítja-e a hatalommal való visszaélés hétköznapibb formáit, mint amilyen a rendőr lefizetése vagy a hálapénz, illetve a politikai korrupció jelenségét. Pontosabban hogy mi jellemző azokra az emberekre, akik inkább elutasítják vagy inkább elfogadják ezt a két jelenséget.

Mindehhez az MTA Mobilitási Központjának reprezentatív panelfelmérésének adatait használták, amelyben 2017-ben és 2018-ban ugyanazok az emberek válaszolnak ugyanazokra a kérdésekre. Az adatbázis alapvetően arra jött létre, hogy a vizsgált személyek társadalmi mobilitását kövesse, viszont alkalmasnak mutatkozott a korrupciókutatóknak is, mert: van benne kérdés a hétköznapi és állami szintű korrupcióval kapcsolatban is, és mert egy sor adatot tartalmaz a válaszadók társadalmi hátteréről és politikai kötődéséről.

A kutatók azt találták, hogy míg a hétköznapi korrupció megítélését jobban befolyásolják társadalmi, gazdasági tényezők, addig az állami korrupció megítélése inkább a válaszadók politikai meggyőződésétől függ.

A felmérésben két kérdés is szerepel, amit a jelentés szerzői a hétköznapi korrupció elfogadottságának mérésére használtak: a válaszadóknak 0-10 között kellett értékelnie, hogy mennyire tartják megengedhetőnek, ha

  • pénzt kell adni a rendőrnek, hogy elkerüljék a büntetést,
  • és ha valaki nem kér számlát, hogy kevesebbet kelljen fizetnie valamiért?

Ezt a kettőt a kutatók összevonták a hétköznapi korrupció megítélésének méréséhez (igaz a webináriumon felmerült, hogy a számla elmulasztása valójában nem biztos, hogy a korrupció kategóriájába […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/05/21/transparency_international_korrupcio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A magyarok tenger helyett idén vidékre mennének

A magyarok tenger helyett idén vidékre mennének

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …