2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Máris bevezették a „kamatsapkát”, megmenekülnek a közös kazánnal fűtő bérházak

Hirdetés

Máris bevezették a „kamatsapkát”, megmenekülnek a közös kazánnal fűtő bérházak

Máris megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőn bejelentett kormányrendelet, amely szerint a bankoknál 2023. március 31-ig kötött, forintban elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétszerződés alapján a  betét összegére fizetett kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ honlapján utoljára közzétett, 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét. Ez jelenleg 11,92 százalék.

Ezzel akarják elejét venni annak, hogy így vonzzanak be új forrásokat a bankok, amelyeket aztán 18 százalékon tudnak kamatoztatni a jegybankban az egynapos betéti tendereken. Így ugyanis egyrészt elszívják a befektetők pénzét az állampapíroktól. Mindez a nagyobb befektetési vállalkozásokra, befektetési alapokra és a magánbefektetők közül csak a 20 millió forintnál nagyobb pénzt megmozgatókra vonatkozik.

Mentőövet dobott a kormány azoknak a bérházaknak, amelyekben állami és önkormányzati lakásokat közös kazánról fűtenek, és ezért eddig nem vonatkozott rájuk a csökkentett tarifa. Vannak ilyen honvédségi lakóházak is.

Hirdetés

Most a kormány augusztus 1-ig visszamenő hatállyal elrendelte, hogy ha egy épületben önkormányzati vagy állami bérlakás, szállóférőhely található, és a földgázfogyasztás mérése közös mérővel történik, akkor „az épület közös fogyasztását megvalósító” gázfogyasztó készülék üzemeltetője „lakossági fogyasztónak minősül függetlenül attól, hogy a  gázfogyasztó készülék egy vagy több épület közös fogyasztását valósítja meg”.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221122_kamatsapka_kozos_kazan_rendelet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha durva lesz a béremelés, tartós marad a magas infláció

Ha durva lesz a béremelés, tartós marad a magas infláció

A KSH adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában a bruttó átlagkereset 503 600 …