2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Marad a 13 százalékos alapkamat, de nem ez most a nagy kérdés

Hirdetés

Marad a 13 százalékos alapkamat, de nem ez most a nagy kérdés

A várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon november 11-ei kamatdöntő ülésén: az alapkamat maradt 13 százalék, a kamatfolyosó teteje 25 százalék.

A kamatok változtatása nem volt várható, hiszen az infláció magas, és egyelőre gyorsul, az ország kockázati megítélése – amihez korábban Virág Barnabás alelnök egy esetleges kamatcsökkentést kötött – nem javult. A forint árfolyama pedig továbbra is gyengélkedik, egy kamatcsökkentéssel az árfolyam minden bizonnyal nagy pofont kapna.

Az alapkamat jelenleg nem az irányadó ráta, az a 18 százalékos kamatú egynapos betét – ennek tenderét változatlan kamattal hirdette meg reggel a jegybank igazgatótanácsa.

Hirdetés

A kamatdöntés nyilvánosságra hozatalát egy órával követő tájékoztatáson várható iránymutatás a jegybank részéről, mikor várható az egynapos betét fokozatos kivezetése.

A jegybanki iránymutatás ezúttal azért is különösen fontos, mert az MNB ugyan nem csökkentett kamatot, de a kormány az előző nap újabb kamatstopot vezetett be, ezúttal a nagybetétek kamataira, amelyek március végéig nem lehetnek magasabbak, mint a 3 hónapos diszkont kincstárjegy kamata (jelenleg 11,92 százalék). Az intézkedéssel a kormány – ismét – beleavatkozott a jegybank kamatpolitikájába, és – tovább – rombolta a monetáris transzmissziót, amelynek erősítése egy ideje a jegybank deklarált célja.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221122_kamat#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

Az üzleti bizalmi index négy hónapja került a negatív tartományba, ami azt jelenti, hogy több …