2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Már egy rágóért is bankkártyával fizetünk

Hirdetés

Már egy rágóért is bankkártyával fizetünk

Naponta több mint 3,5 milliószor veszik elő a magyarok a bankkártyájukat, hogy árut vagy szolgáltatást vásároljanak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikáiból. Az adatok szerint 2021 harmadik negyedévében 322,4 millió bankkártyás tranzakció történt a hazai elfogadóhálózatban, ami 20,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest, és több mint negyvenmillióval haladja meg az idei második negyedév eddigi abszolút csúcsnak bizonyuló számait.

GettyImages-474385722

Fotó: Simon Dawson / Bloomberg / Getty Images Hungary

A bankkártyák használatában furcsa, de az adott piac fejlettségét bizonyítja, ha a plasztikokkal végzett tranzakciók átlagos értéke csökken. Az idei harmadik negyedévben egy átlagos bankkártyás fizetés összege 7620 forint volt, miközben az ezt megelőző öt negyedévből négyben nyolcezer forint felett volt a bankkártyával fizetett átlagos kosárérték. Ez tehát azt jelenti, hogy egyre kisebb összeget fizetünk bankkártyával, vagyis valóban a mindennapi életben válik elterjedtté az elektronikus fizetés, már egy csomag rágóért is kártyával fizetünk.

Hirdetés

Az idén július és október között összesen 2457 milliárd forint értékben vettünk árut és szolgáltatást fizikai kereskedőnél, ami abszolút csúcs a bankkártyás fizetés történetében. Naponta 26,7 milliárd forintot fizettünk plasztikkal, az éves növekedés itt is – a tranzakciók számához hasonló – 20,8 százalékos volt.

Csúcsra járnak a webshopok is

Ezek után nem is annyira meglepő, de az online vásárlások darabszáma is ötödével nőtt: a magyar webshopokban a vásárlók 33,4 millió vásárlást hajtottak végre. Természetesen ez is abszolút csúcsot jelent. Az interneten a harmadik negyedévben elköltött 402 milliárd forintnál csak az elmúlt év utolsó negyedéve produkált komolyabb bankkártyás forgalmat – de az a csúcs a járvány második hulláma miatti korlátozások és a karácsony miatt egyébként is megemelkedő forgalom miatt tökéletesen érthető volt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/12/25/bankkartyas-fizetes-statisztika-mnb/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami lesz a debreceni repülőtér

Állami lesz a debreceni repülőtér

A magyar állam már a következő hónapban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport …