2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Már csak egy-két hétig lehet befőzéshez magyar cseresznyét találni

Hirdetés

Már csak egy-két hétig lehet befőzéshez magyar cseresznyét találni

Eddig viszonylag kegyes volt az időjárás a hazai cseresznyetermesztőkhöz, mivel az elmúlt két fagykáros évhez képest jó terméskilátásokkal indultak neki a szezonnak. A várakozásaink szerint akár 10-12 ezer tonnás is lehet az idei termés, amit javarészt frisspiacon értékesítenek a termelők – mondta az Index érdeklődésére Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) ügyvezető igazgatója. Persze elképzelhetőnek tartja, hogy végül valójában ennél kevesebb terem, mivel számos kertész küzd azzal, hogy nincs elég gyümölcsszedő munkása, és ezért lesznek ültetvények, ahol a gyümölcs egy része a fán marad.

Az idén egyébként 3160 hektárról 2855 hektárra zsugorodott az ültetvényterület, de a piacokon nemcsak az árutermelő ültetvényekről származó áru jelenik meg, hanem a kiskertekből szedett is. A hazai termés nagyjából 20-30 százaléka kerül exportpiacokra. Itt viszont nehezítő feltétel a nyugat-európai piacokra való bejutásnál, hogy oda már csak méretre osztályozott terméket lehet értékesíteni, az ehhez szükséges osztályozógépek beszerzése azonban akkora beruházás, aminek a megtérülését nehezíti, hogy a belföldi és a keleti exportpiacok nem hajlandók az osztályozott termék árát megfizetni.

Itthon nem verte szét a termést az eső

A múlt heti komolyabb esőzések inkább a nyugati országrészben és Pest megyében voltak, a főbb hazai termőterületek, mint Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jelentős részét azonban elkerülték. Ugyan a hazai ültetvényekben az éréskori esőzések nem okoztak olyan nagy károkat, mint ami miatt Görögországban külön segélyalapot hoz létre a kormány – több ezer hektárnyi, szüret előtt lévő ültetvényt elmosó eső és jégeső miatt –, és a belföldi piacok ellátása sem került veszélybe, de azért helyenként okozott minőségromlást az eső, ami kirepedt gyümölcsöket és felpuhult gyümölcshúst eredményezett.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/21/cseresznye-kerteszet-szezon-befozes-ar-eso/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

A több évtizedes gazdasági válsággal és a 2006 óta hiperinflációval küzdő Zimbabwéban ugyanis épp erre …