2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Már az inflációt is túlszárnyalja a közúti fuvarozás díjainak emelkedése

Hirdetés

Már az inflációt is túlszárnyalja a közúti fuvarozás díjainak emelkedése

Az októberi 21,1 százalékos hazai infláció mértékét is meghaladja a közúti fuvarozás költségeinek emelkedése a III. negyedévben, derül ki a DigiLog Consulting által negyedévente publikált Közúti Fuvarozási Árindexből.

A költségek növekedését elsősorban ezúttal is az üzemanyagárak és a gépjárművezetők bérköltségének dinamikus emelkedése hajtotta. Azonban az elemzés szerint egyre markánsabban jelenik meg a járművek beszerzési és finanszírozási költségének emelkedése is. (Ezek mögött a kamionok árának megugrása és a jegybanki alapkamat intenzív emelkedéséből következő lízingkamat növekedése áll.)

Jelentős tényezővé vált az „egyéb költségek” emelkedése is, mivel a tartósan két számjegyű infláció érinti például az irodai dolgozók bérének és az irodafenntartásnak, a szervizelésnek, gumiknak, a telephelyeken, és az őrzés-védésnek a költségeit is.

Hirdetés

A forint gyengülése az euróval szemben jelentősen segítette a nemzetközi fuvarozókat, de csak kismértékben tudta tompítani a költségek növekedését és a hatékonysági mutatók enyhe romlását.

Bár a belföldi fuvarozókat nem segítette a forint gyengülése, a tartós kapacitáshiány jó hatással volt a termelékenységükre, ami kompenzált néhány százalékot az elszálló költségek áremelő hatásából is.

A Közúti Fuvarozási Árindex aktuális értéke 2022 III. negyedévére vonatkozóan, 2021 teljes évhez viszonyítva:

  • nemzetközi fuvarozás esetén:122,3%
  • belföldi fuvarozás esetén: 128,3%

Ezek az értékek azt jelentik, hogy a 2021-es díjszinthez viszonyítva a 2022 első félévében jelentkezett összes gazdasági hatás okozta költségnövekedést a nemzetközi fuvarozás esetében 22,3 százalékos, a belföldi fuvarozás esetében 28,3 százalékos díjemelés kompenzálná. Ehhez képest a fuvarozók nemzetköziben 20,6 százalékos, belföldön pedig 21,7 százalékos díjemelést értek el.

Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője azt mondja, hogy

„a közúti költségek és díjak ralija még egyáltalán ért véget,

mivel az energiaválság tartósan magasan tarthatja a gázolaj árát, az általános két számjegyű infláció pedig az összes költséget felfelé fogja nyomni az év hátralévő részében. Mindezek figyelembevételével, a 2022 végére vonatkozóan 30 százalék körüli költségemelkedést és ebből következő szükségszerű díjemelést mutatnak az előrejelzéseink. A 30 százalékos díjemelés pedig már inflációt generáló hatással jár, hiszen a közúti fuvarozás díja szinte minden ipari és fogyasztási termékben jelentkezik majd!”

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221116_Mar_az_inflaciot_is_tulszarnyalja_a_kozuti_fuvarozas_dijainak_emelkedese_es_nincs_meg_vege_a_kozuti_rallynak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a kilenc pont, amire Brüsszel 2300 milliárd forintot fizet Magyarországnak

Itt a kilenc pont, amire Brüsszel 2300 milliárd forintot fizet Magyarországnak

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének célja elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozása, illetve …