2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Már 4 millió beoltott az Egyesült Államokban

Hirdetés

Már 4 millió beoltott az Egyesült Államokban

A Bloomberg legfrissebb kimutatása szerint az Egyesült Államokban eddig 4 millió 660 ezer embert oltottak be az új típusú koronavírus ellen. A beadott oltások számát tekintve ezzel az ország a világon az első helyen áll, közvetlenül Kína előtt, ahol 4 és fél millióan kaptak eddig a vakcinából.

A beoltott népesség arányának viszonylatában Izrael vezet, ahol a teljes lakosság több mint 12 százalékát sikerült már beoltani, míg a második helyen meglepetésre Bahrein áll, ahol ez az arány 4 százalék körül áll. Ez utóbbi azonban mindössze 60 000 vakcinát jelent, kis országról lévén szó.

De nézzük hogyan érték el a milliós nagyságrendű oltást Amerikában ilyen rövid idő alatt? Az ország gyógyszer felügyeleti hatósága, az FDA, december 11-én engedélyezte az első vakcinát sürgősségi felhasználásra, az amerikai Pfizer és a német BioNTech mRNS alapú közös fejlesztését.

Ezt követte december 18-án az amerikai Moderna és a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) oltásának engedélyezése, ami hasonló technológián alapul, de szállítása és tárolása valamennyivel egyszerűbb, mivel egy szokványos fagyasztó mínusz 18 fokos hőmérséklete is megfelel erre, szemben a másik vakcina mínusz 70 fokos tárolási igényével.

Hirdetés

Hogyan sikerült emberek millióit beoltani néhány hét leforgása alatt ?

Arizona államban például mobil oltópontokat hoztak létre, hatalmas parkolókban elhelyezett sátrak formájában, ahol az oltottak maximális mobilitása is szempont volt. Magyarán egy gyorséttermi kiszolgáláshoz hasonlóan, drive through módszerrel történnek az oltások. A páciensek az autóból sem szállnak ki, a parkolóba beterelve a letekert ablakon keresztül kapják meg az oltást.

Mobil oltópont, Sun City, Arizona.

Mobil oltópont, Sun City, Arizona.

Fotó: Vajó Zoltán / Index

Ekkor egy, az oltás időpontját rögzítő cédulát helyez a szélvédőre az oltószemélyzet, mely általában a hadsereg egészségügyi alakulata, majd a parkolót 30 perc lejárta után hagyhatja el a beoltott. Ennyi a biztonságos várakozási idő, mellyel a közvetlenül az oltás után esetleg bekövetkező reakciókat szükséges kiszűrni. Így nem kell parkolóhelyet keresni, a rendelőbe sétálni, majd a rendelőben újra sorban állni és az oltás után a tömött folyosón várakozni. Ezzel nemcsak az oltási folyamat gyorsul fel, hanem a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/05/amerika_4_millio_oltasnal_jar_-_mutatunk_egy_mukodo_oltasi_tervet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb állami milliárdokat kap a divatipar

Újabb állami milliárdokat kap a divatipar

Megemelték a keretösszeget, így tízmilliárd helyett 15 milliárd forintra […] A teljes cikk megtekintéséhez és …