2023. február 3., péntekMa Balázs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.03. Balázs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Már 4 ezer forint a bikacsök, de megveszem a kis dögnek

Hirdetés

Már 4 ezer forint a bikacsök, de megveszem a kis dögnek

Részben az alapanyagár-emelkedés, részben az euróárfolyam miatt 2021 telétől folyamatosan nő az állateledelek és -felszerelések ára, amire 2022-ben rátett egy lapáttal az energiaárak és a szállítási díjak emelkedése. A drágulás mértéke azonban jelentősen függ attól, hogy milyen kategóriájú termékről beszélünk és annak származási helyétől. A gyenge forint miatt az euróban beszerzett termékek ára nagyobb mértékben emelkedett, illetve azoké is, amelyek hazánkban készülnek, és az összetételükben magas a gabona aránya, amelynek az ára szintén drasztikusan emelkedett. 

Az áremelkedés még nem zárult le, folyamatosan zajlik. Több nagy gyártó még csak most jelentette be, hogy februártól milyen áremelést tervez

Hirdetés

– mondta az Indexnek dr. Zsigmond Gábor.

Az Alphavet Kft. – Pet Kereskedelmi Divízió vezetője megjegyezte, hogy jelentősen emelkedett a macskaalom ára is, aminek a hátterében két tényező áll: az egyik a gyártási költségek növekedése, az áru előállítása, az alapanyag szárítása energiaigényes; másrészt jelentős tétel a szállítás költsége. Korábban nagy mennyiségben érkezett Silica Cat macskaalom Kínából, az utóbbi két évben ez 5 százalékra esett vissza a termék szállításának drágulása miatt. A nyulaknál használt alom nagyrészt valamilyen növényi vagy faforgácsalapú, mivel az energiaválságban megnövekedett az igény a fa iránt, ezért jóval kevesebb, ráadásul magasabb áron áll csak rendelkezésre. Jelenleg Németországból lehet olcsóbban rágcsálóalmot beszerezni.

A faanyag drágulása miatt a duplájára emelkedhettek a kutyaházak árai is, amelyekre manapság már nincs túl nagy kereslet. Egy korábbi felmérés szerint a kutyatartók 60 százaléka családtagként tekint az ebekre, akiket általában a házban, lakásban tartanak. Ez azzal a tendenciával jár, hogy a nagy és közepes testű kutyák aránya csökken, inkább kis testűek vagy macskák tartása mellett dönt a lakosság. Az árakat tekintve legköltséghatékonyabb díszmadarat tartani, ugyanakkora manapság ez illik legkevésbé az emberek életmódjába, ezért egyre kevesebben választják – hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy

a hüllők tartásához az alapfelszerelés viszonylag drága, mivel szükség van terráriumra, fűtésre, világításra, olykor párásításra is.

Ha mindent az állat igényeihez szeretnénk megteremteni, akkor az eszközök beszerzése akár több tízezer forintra is rúghat. Az állatorvos szerint ezeken ne spóroljon senki, mert a nem megfelelő körülmények akár az állat életébe is kerülhetnek. A havi költségek, pl. az eledel, nem olyan jelentős tétel, azonban ez is nagyban függ a hüllő fajtájától. Az ékszerteknősök eledele pár ezer forintból kihozható havonta, rovarevő hüllő esetén jelentősebb költségekkel kell számolni. Egy kaméleon etetése rovarokkal havi szinten akár 15-20 ezer forintba is kerülhet, a kígyókat is általában élő egérrel táplálják, ennek a beszerzésénél szintén zsebbe kell nyúlni. 

Válság idején is kényeztetik a gazdik a kedvenceket

Dr. Zsigmond Gábor elmondta, hogy a jó minőségű kutya- és macskaeledelekről nem szívesen mondanak le az állattartók, akik az infláció miatt leginkább szuper prémiumról prémiumtápokra váltanak. 

A legalsó kategóriában emelkedett százalékosan leginkább a kutyatáp ára, így sok esetben a legolcsóbb termékek akár 40-50 százalékkal is drágultak, árban ezzel sokkal közelebb kerülve egy jó középkategóriás prémiumtermékhez.

A lefelé vásárlást egyelőre nem érzékelik a kullancs- és bolhairtóknál, amelyek felét általában tavasszal szokták értékesíteni, így erre a termékcsoportra április-májust követően lesz értelme ránézni. Állatorvosként óriási hibának tartja, hogy az állattartók ezen készítményeket nagyrészt az említett időszakban szerzik be, mivel az enyhe teleken, amilyen most is van, jelen vannak a természetben a kullancsok, az esős idő pedig még kedvez is a szaporodásuknak. 

Az elmúlt néhány évnek a legnagyobb nyertesei az AlphaZoo-nál a jutalomfalatok, amelyek nagy része 1000 forint alatt kapható, de sokan akár 2000 forintot is adnak ezekért. A bikacsök akár 4 ezer forintba is kerülhet. A termékek általában impulz módon kerülnek a bevásárlókosárba. A jutalomfalatokon belül a legsikeresebbek a funkcionális termékek, elsősorban a fogtisztítók – tette hozzá. 

Emelkednek, de még így is elmaradnak az állatorvosi díjak a nyugati áraktól

Magyarországon a kutyákat kötelező mikrochipeltetni: a törvény szerint az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az ebnyilvántartásba való regisztráció díját. Ugyanakkor a rendelőkben ezt a szolgáltatást általában vizsgálattal kötik össze, amelyért így akár 10 ezer forint feletti összeget is számlázhatnak. 

Egyszeri nagyobb költséget jelent a kutyák és a macskák ivartalanítása, ezzel szemben a kötelező védőoltásokról évente gondoskodni kell, amelyeknél hasonló a helyzet, mint a chipeltetésnél: elenyésző a vakcinák nagykereskedelmi ára ahhoz az összeghez képest, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/24/allateledel-allatkorhaz-kutya-macska-madar-hullo-allatfelszereles-jutalomfalat-allatorvos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

Dimenziót ugrottunk, megérkeztünk a drága élelmiszerek világába

A várakozásoknak megfelelően ugyan csökkent, de csak elenyésző mértékben a Takarék AgrárTrend Index értéke 2022 …