2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mamahotelből készházba – itt lehet a lakhatási válság megoldóképlete

Hirdetés

Mamahotelből készházba – itt lehet a lakhatási válság megoldóképlete

„Kétféle ember építkezik: a h*lye, illetve akinek van pénze” – tartja a mondás. Egy otthon felépítése vagy felújítása napjainkban is költséges és stresszes.

Léteznek azonban alternatívái a hagyományos, téglaépítésű házaknak. Ilyen például a mobil ház, illetve az Egyesült Államokban és a skandináv területeken már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő, előregyártott elemekből álló készház.

De vajon a magyar piacon is járható út lehet a hagyományos téglaépítésű házak mobil vagy készházakkal való helyettesítése?

Nem úszhatók meg a járulékos költségek

A piacon elérhető mobil készházak maximális mérete 57 négyzetméter. A mérethatár oka, hogy ennél nagyobb épületet nem lehet közúton szállítani. Egy maximális méretű hőszigetelt, teljes mértékben gépesített, bútorozott új mobil készház – ötszázalékos lakásáfával számolva – négyzetméterára 470–490 ezer forint körül mozog, azaz 27–28 millió forintért érhető el – mondta az Indexnek Lunk Gergely. A mobil házakat forgalmazó Mobil-Homes Kft. cégvezetője hozzátette: egy ilyen épület teljes mértékben lakóépületnek minősíthető, a vevők igényeire szabják, és generálkivitelezésben készül. Mindezeken túl aki mobil készházban gondolkodik, számolnia kell egyéb járulékos költségekkel:

Hirdetés

  • a tervezés és engedélyeztetés díjával, mintegy 400 ezer forinttal,
  • a betonalap készítése közművekkel együtt 2-3,5 millió forint,
  • a szállítás és telepítés 800 ezer és 1 millió forintba kerül országosan.

A járulékos költségekkel a négyzetméterár 530 ezer forintra tehető.

Jóval kedvezőbb az ára, ha azt nézzük, hogy az ingatlan.com adatai szerint egy budapesti új építésű lakás 60–120 millió forint, míg egy használt lakás 32–100 millió forintért érhető el – hívta fel a figyelmet a cégvezető.

Kulcsrakész állapotban a könnyűszerkezetes, telekre telepített készházak 20-30 százalékkal lehetnek olcsóbbak a hagyományos, téglaépítésű házaknál. Egy 100 négyzetméteres könnyűszerkezetes épület költsége nagyságrendileg 54 millió forint telekár nélkül – mondta Lovász Zoltán, a könnyűszerkezetes készházakat forgalmazó Fantázia Szabadon Team Kft. ügyvezetője.

A mobil és a könnyűszerkezetes készházaknál egyaránt szükség van a telekre, amelyet egyes cégek a ház installálásával együtt kínálnak.

„A mobil készházak kivitelezése évszaktól független, gyors, az erős, szilárd szerkezetnek köszönhetően pedig hosszú – magyarországi viszonylatban 100 év feletti – élettartam várható. Ugyanúgy meg kell tervezni a házat és elhelyezését az adott telken. A mobil készházaknak jellemzően van áram- és vízigényük, a gáz nem jellemző, maximum palackos megoldással” – mondta Lunk Gergely.

Negyventől az örökkévalóságig

A mobil készházak megfelelő karbantartás esetén 40-50 évig is „elfutnak” Az épület minden egyes külső és belső burkolati eleme cserélhető, javítható.

„Megfelelő használat mellett a telekre épített könnyűszerkezetes készházak örök életre szólnak” – fogalmazott Lovász Zoltán.

Kompromisszumos megoldás

A téglaházak mobil vagy készházakkal való helyettesítése kompromisszumos megoldás abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre elegendő forrás az építkezéshez

– mutatott rá az Indexnek Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

„Mobilházakat inkább erdős, természethez közel álló területeken szoktak építeni, ahol nincs közműszolgáltatás, illetve olyan telekre szokták húzni, ahol nem építhető meg egy hagyományos épület. Ez gyakorlatilag olyan, mintha egy lakókocsit húzna oda az ember. A közművesítés hiánya miatt számos kényelmi dologról kell lemondanunk” – mondta Balla, aki felhívta a figyelmet a Lunk Gergely által is említett méretbeli korlátra.

Spórolhatunk-e egy hagyományos téglaépítésű házhoz képest?

Lunk Gergely és Lovász Zoltán egyetértett abban, hogy idő, energia, valamint az építkezéssel járó stressz mindenképp megspórolható, amennyiben mobil ház mellett tesszük le voksunkat. „Bizonyos kötöttségek mellett olyan otthon tervezhető, ami el is készül a megbeszélt időpontra, megrendeléstől számítva 5-6 hónap múlva már költözhető. A drasztikusan megnövekedett energiaárak hatására felértékelődtek a kis alapterületű épületek. Költségeket tekintve egy 50 négyzetméter körüli kulcsrakész ház kivitelezése árban jobban megéri, mint a téglaváltozata” – mondta Lunk Gergely.

Balla Ákos rávilágított arra, hogy egy ugyanolyan méretű telekre épített könnyűszerkezetes készház 10-20 százalékkal kerülhet kevesebbe, mint téglaépítésű rokona.

A telek árában nincs eltérés, ahogy a közművesítésben, illetve a gépesítésben, bútorozásban sem. Eladásnál azonban magában hordozza azt a veszélyt, hogy a vevők körében nem örvend nagy népszerűségnek. Egy már álló, vagyis használt ház értékesebb és kelendőbb a készházakkal szemben, ha téglából készült, függetlenül attól, hogy a téglaház megépítése mennyivel került többe, és menet közben hányszor verték át az építtetőt

– mondta.

A kóklermunkából kovácsolnak előnyt

„Vitathatatlan előny, hogy egy készház kivitelezése tervezhetőbb, hiszen előre meghatározott időre gyári körülmények között gyártják le az elemeket, míg egy hagyományos építkezésnél lehet, hogy a kőműves már a második napon nem jelenik meg. Ráadásul míg a készházaknak előre lefixált áruk van, addig egy építkezésnél az esetek döntő többségében menet közben emelkednek a költségek. Még nem nagyon láttam olyat, hogy egy kivitelezés az eredetileg megbeszélt költségvetésből kijött volna. Ez pedig nagyon kényelmetlen tud lenni egy olyan család esetében, akiknek nem fér bele, hogy több százezer vagy akár millió forinttal meghaladják a büdzsét a költségek növekedése miatt. Ilyen esetben akár komoly adósságot is vehet a nyakába a család, vagy akár meg is rekedhet az építkezés” – mondta Balla Ákos.

A készházak az építőipar hanyagságából, az építkezés tervezhetetlenségéből, a kóklermunkából kovácsolnak előnyt

– tette hozzá.

DSC03926 kicsi

Fotó: Mobil-Homes Kft.

Emellett szintén előnyük a készházaknak, hogy az üzemi körülmények között történő gyártás hatására műszakilag precízebb házat kaphatunk, mint egy hagyományos ház esetében, aminél többek között például elcsúszhat a fal.

Tervezhető költségvetés

Lunk Gergely kiemelte, hogy a mobil készházak esetében nem kell számolni nem várt, rejtett költségekkel.

Már a megrendeléskor lehet tudni, hogy mennyibe fog kerülni, valamint az átadás időpontja is biztosra vehető. Sem zaj, sem szemét terén nem terheli a környezetet, a szomszédoknak mindössze a betonalap elkészülését, valamint a készház telepítését kell kibírniuk – előbbi egy–három, utóbbi mindössze egy napot vesz igénybe. Mobilház-jellegéből adódóan könnyen elbontható úgy, hogy maga az építmény nem sérül – sorolta. Eladás esetén az úgynevezett önhordó acél vázszerkezetnek köszönhetően roncsolás- és bontásmentes elszállítható, a telek így újrahasznosítható vagy értékesíthető.

Még ingerküszöb alatt, de már nő a kereslet

A könnyűszerkezetes házak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/19/mobilhaz-keszhaz-epitkezes-konnyuszerkezetes-keszhaz-balla-akos-balla-ingatlan-teglahaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Lesz-e sztrájk? Reagált az Auchan a forrongó indulatokról szóló hírekre

Olaj volt a tűzre a Tescónál bejelentett bérmegállapodás, az Auchan-dolgozókat képviselő szakszervezet a náluk elmaradt …