2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Magyar repülőgépeket fognak összeszerelni Nigériában katonai célokra

Hirdetés

Magyar repülőgépeket fognak összeszerelni Nigériában katonai célokra

2,3 milliárd nigériai nairát (1,8 milliárd forint) különített el a nigériai kormány arra, hogy beindítsák a pécsi székhelyű Magnus Aircraft repülőgépgyár propelleres gépeinek helyi összeszerelő üzemét – olvasható a Military Africa katonai szakportálon. A lap szerint a Magnus Aircraft tavaly májusban állapodott meg a Nigériai Repüléstechnikai Főiskolával a Fusion UL modelljük helyi összeszereléséről.

A mostani döntést a pénzügyi forrás biztosításáról Hadi Sirika nigériai légügyi miniszter jelentette be, aki szerint az üzem 18 hónap alatt készülhet el.

Nigéria és a Magnus Aircraft már 2021 is kötött megállapodást, amely értelmében utóbbi 20–50 légcsavaros repülőgépet szállít majd az afrikai országba.

Hirdetés

Egy magyar cégtől vásárol repülőket Nigéria hadserege

Repülőgépipari befektetésekre és légikikötők fejlesztésére ösztönöz a kormány. A tervekben volna is ráció, ha nem bukkannának fel mindenütt jól ismert személyek, akik körül azonnal megnő a pénzfelhajtó erő. Újabb innovatív iparág került a kormánykörök tömegvonzásába.

A gépek közül már meg is érkezett az első – Fusion típusú könnyű támadó és kiképző gép – még tavaly decemberben. A gép saját erőből jutott el a nigériai főváros Abujába, 9 nap alatt, miközben tesztelték is, hogy miként viseli az afrikai körülményeket – olvasható a portálon.

A szakportál megjegyzi, hogy a magyar gyártónak két modellje van, a polgári Fusion UL, illetve a katonai változat, a Sentinel. A polgári változatot egy görög cég, az International Armour fejlesztette tovább megfigyelő/támadó géppé.

A lap szerint a nigériai hadsereg három ilyen megfigyelő/támadó gépet vásárol, a légierő pedig legalább 20-at, amelyeket a megállapodás értelmében helyben szerelnek össze, és biztosítják fenntartásukat.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230119_magnus_aircraft_nigeria_magyar_repulogepek_osszeszerelouzem#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …