2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Magyar orvosok, akik reménytelennek nyilvánított gyerekeken segítenek

Hirdetés

Magyar orvosok, akik reménytelennek nyilvánított gyerekeken segítenek

A gimnazista Nóri óvodás kora óta küzd heti szinten visszatérő migrénnel és másfajta fejfájásos rohamokkal. Az online oktatással járó stressz és jelentősen megnőtt képernyőidő hatására az egyik migrénes rosszullét három hónappal ezelőtt odáig fajult, hogy Nórit kórházba kellett szállítani. A 15 éves kamaszlány itt, a Bethesda Gyermekkórházban találkozott Gyimesi-Szikszai Andrea gyermekneurológussal, aki Nórit egyből beutalta az intézmény speciális fájdalomkezelő ambulanciájára.

A Bethesda Gyermekkórház német mintára alapított fájdalomközpontja Magyarország egyetlen olyan intézménye, amely kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy krónikus, azaz több mint három hónapja fennálló fájdalommal küzdő gyerekeken segítsen. Teszik mindezt meglehetősen sajátos szemlélettel. Az itt dolgozó szakemberek nem feltétlenül a gyógyszeres terápia vagy az egyedüli gyógyszeres kezelés hívei, cserébe holisztikus szemlélettel gyógyítják a testet és a lelket is.

Belépve az ambulanciára a doktornő egyből be is mutatja fiatal pszichológus kolléganőjét, akivel mindig együtt fogadják a krónikus fájdalommal küzdő gyerekeket, szüleiket és testvéreiket. Aznap délelőtt épp a kontrollvizsgálatra érkező Nórit és édesanyját, akik az Indexnek elmondták, az ambulancián receptre felírt életmódváltás és az új migréngyógyszerek kombinációja megtette a hatását, Nóri mára ezerszer jobban van.

Hirdetés

Front sem kellett hozzá, korábban szinte bármitől meg tudott fájdulni a fejem, ezért egy idő után kialakult a fájdalomtól való félelem, hogy mikor leszek megint rosszul. Tavaly például pont sítáborba menet hánytam végig az egész buszutat Ausztriáig. Az ambulancián kaptam egy fájdalomnaplót is, amiben nagyon részletesen vezetnem kellett, hogy mikor és hogyan fáj a fejem, a doktornő ezt részletesen kielemezte, és ez alapján mondta el a családom előtt, hogy miben kellene változtatnom

– meséli Nóri az Indexnek.

Azt már édesanyja árulta el, hogy szülőként a tehetetlenséggel kevert tanácstalanság a legrosszabb, amikor az ember sehogy sem enyhíthet a gyermeke szenvedésein. Nórival hiába járták végig az évek alatt a főváros legfelkészültebb gyermekneurológiai és gasztroenterológiai osztályait, a fájdalom hátterében nem találtak semmit. Ehhez képest Nóri mára visszakapta a kontrollt az élete felett, a fejfájását az ambulancián tanult módszerekkel el tudja mulasztani.

Első lépésként elkezdtem többet mozogni, otthon erősíteni, futni, biciklizni, ami meghozta a motivációt az egészségesebb étkezéshez is. Majd tudatosan csökkentettem a képernyőidőt, és letöröltem az Instagramot is, mert csak idegesített, hogy ki hova megy, mit csinál, míg én otthon a fájdalomtól szenvedek. Azóta rengeteget javult az életminőségem, sokkal szabadabb lettem, például bátrabban megyek át a barátnőkhöz, alszom ott, amióta jóval kevesebbet és enyhébben fáj a fejem

– válaszolt a kamaszlány a hogyléte felől érdeklődő kérdésre, hogy már néhány hónap leforgása alatt mennyit változott az élete.

Ahol végre elhiszik, hogy fáj a gyereknek

Gyimesi-Szikszai Andrea megerősíti, ők az ambulancián valóban nem adnak semmiféle csodapirulát, sem bombabiztos terápiát, amely varázsütésre megszünteti az akár évek óta tartó fájdalmat. Cserébe leginkább magának a betegnek és persze a családnak következetesen, nap mint nap kell tennie azért, hogy javuljon a gyerek állapota. Ők legfeljebb irányt mutatnak és tudást adnak át, illetve ezzel együtt megadják a kezdő lökést a tartós fájdalommal küzdőknek.

Sok frusztrált családdal találkozunk, ahol a gyerek fájdalma már gyakorlatilag családtaggá vált. Konkrét betegségre nem derült fény, a fájdalom mégis állandóan kínozza a gyereket, aki ettől gyakran teljesen beszűkül, elszigetelődik, mert már jó ideje nem jár iskolába, közösségekbe, és a hobbijára sem marad ereje. Az sem ritka, amikor a családtagok egészen máshogy állnak a helyzethez, az egyik szülő így, a másik úgy gondolkodik, ilyenkor őket egy platformra kell hozni

– magyarázza a doktornő.


Gyimesi-Szikszai Andrea


11

Gyimesi-Szikszai AndreaGaléria: Magyar orvosok, akik reménytelennek nyilvánított gyerekeken segítenek(Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

A gyermekgyógyász ezen a ponton megemlíti, hogy a fájdalommegélésünk nem csupán szubjektív, ugyanúgy tanult dolog is, amit mindannyian hozunk a szüleinktől, a neveltetésünkből. A legnagyobb kínokat is rezzenéstelen arccal kell kibírni, vagy már egy kis karcolástól Dunának lehet menni? Nem véletlen, hogy az anyukák egy része rendre elsírja magát, amikor a Bethesda Fájdalomkezelő Ambulanciáján elmondják nekik, hogy a gyermek fájdalmát mindig komolyan kell venni.

A gyerek nem beképzeli, nem így akarja magára vonni a figyelmet, és nem is lógni próbál az iskolából. Az persze más kérdés, ha a gyerek retteg, szorong az iskolától, amit szintén kezelni kell. Azzal csak plusz feszültséget teszünk az eleve szenvedő gyerekre, ha feltételezve a rossz szándékot, meghazudtoljuk. Éppen ezért tanítjuk a szülőket a fájdalomról, elmeséljük, hogy mi zajlik az agyban, mert a megértés már önmagában rengeteget segít, rengeteg terhet levesz a családról

– teszi hozzá Gyimesi-Szikszai Andrea.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/15/bethesda-gyerek-kronikus-fajdalomkezelo-ambulancia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mától már csak Budapesten van állami egyetem

Mától már csak Budapesten van állami egyetem

A már korábban modellt váltott tíz egyetemhez augusztus 1-ével csatlakozik a Budapesti Gazdasági Egyetem, a …