2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Luxushotellé alakult a hányattatott sorsú Matild Palota

Hirdetés

Luxushotellé alakult a hányattatott sorsú Matild Palota

Habsburg Mária Adél Amália Klotild főhercegnőnek anno sok különleges barátja volt. Ahogy akkoriban nevezték, a Duchess, aki a századforduló idején a mai Ferenciek terén álló ikonikus ikerpalotákat megálmodta, a legenda szerint még egy titkos bárt is építtetett a déli palota padlására, ahol fogadta vendégeit, a korabeli dekadens mozgalom tagjait. Elsősorban művészeket, akiknek a bulikedvelő nemes asszony az impozáns épület felső szintjén ezen felül loft lakásokat is kölcsön adott, hogy a drága barátok alkothassanak, valamint legyen hol kipihenniük a partyk fáradalmait.

Még meg sem nyitott a stílusosan felújított teraszos bár a luxushotelként újjászületett Matild Palota tetején, egész biztos, hogy a Duchess Budapest egyik új kedvenc helye, egyben szelfipontja lesz. Egyfelől mert közel 50 méter magasból kilátás nyílik szinte egész Budapestre, másfelől mert arany zsiráfok őrzik a kapukat, alulról pedig pávák támasztják az asztalokat. A július 15-én nyíló helyen a whiskey sor már sorakozik a pult fölött, és a sajtóbejárás női résztvevőivel pedig szinte egyszerre mondjuk ki, hogy hű, legyek olyan szerencsés az életben, hogy egyszer elhívnak ide randizni.

És még az is lehet, hogy a lányokkal tényleg szerencsénk lesz, mert a Marriott hotellánc legújabb ékköve, a holnaptól vendégeket is fogadó, hivatalos nevén Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest nem kíván önmagával zárványt alkotni. És akkor most ezen a ponton mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy startból milyen elit vagy kevésbé elit vendégkört képzel el egy török kézben lévő új budapesti luxushotelben. Ehhez képest

a cél, hogy a Matild Palotát a turisták és az üzleti ügyben utazók mellett a budapestiek, a magyarok is szeressék, magukénak érezzék, ezen belül is különösen az intézmény izgalmas vendéglátó egységeit.

Hirdetés

Pláne azok után, hogy a hotel Duna utcai oldaláról belépve, a Spago Budapest étteremben bizonyos értelemben tényleg olyan kosztot kapunk, mint egy hollywoodi sztár, miután az Oscar-gálák 27 éve állandó séfje pont a budapesti Matild Palotában nyitotta meg első európai éttermét. A világhírű osztrák-amerikai gasztrozseni mellesleg arról nevezetes, hogy pályafutása során éttermeivel számos rangos díj mellett több Michelin-csillagot is bezsebelt, és igazi kedvencnek számít többek között a Beverly Hills-i társasági, valamint kulináris életben.

Az már tényleg a felfoghatatlan gasztro és kulturális fúzió kategóriája, mert egyszerűen túl szürreális, hogy a hagyományos pesti kabaré és revü feléledését is Hollywood gasztropápájának köszönhetjük. Ugyanis szintén Wolfgang Puck és a Spago csapata fennhatósága alá tartozik a Matild Palotával együtt renovált egykori Belvárosi Kávéház is. A szeptemberben megnyíló egykori hamisítatlan pesti kávéházat a felújításon dolgozó régész csapat részben korabeli rajzok és fényképek alapján elemről-elemre helyreállította, hogy valóban úgy fessen ma is, mint mikor például asztalai mellett Krúdy Gyula írta a Szindbádot.

Ekkor került elő az eredeti, kör alakú revü színpad is, amelyről a régészek úgy szereztek tudomást, hogy a felújítás során egyszer csak beállított a házba a Matild Palota egykori idős gondnoka, aki megkérdezte, hogy mégis hol van a színpad. Így született meg a koncepció, hogy este 10-től a kétemeletes Matild Café & Cabaret zenés, táncos revüshow-val várja a vendégeket. Olyan műsorral, amely egykori népszerűsége ellenére mára teljesen kikopott a pesti éjszakából. Még úgy is, hogy a pesti kabaré egykor sikeres sajátmárkás fővárosi fejlesztés volt.

Maga a világhírű, görög származású díjnyertes designer, Maria Vafiadis sem bízott semmit a véletlenre. Azon túl, hogy alaposan utánanézett az épület történetének, látszik, hogy kellemes élmények érték a historikus budapesti gyógyfürdőkben, mert a Matild Palota számos pontján köszön vissza a gyönyörű türkizes zöld csempe és kissé misztikus hammam hangulat. Valószínűleg a hotel magukat önállósító okosvécéinek társaságában olyan lesz zuhanyozni a Matild Palotában, mintha a Lukácsban vagy a Széchenyi fürdőben ömlene ránk a meditatív gőz. 

18

Galéria: Matild palotaFotó: Bodnár Patrícia / Index

Azt maga Emre Pasli, a palota igazgatója mondta el, hogy a hazai egyetemi és akadémiai szférából is bőven vontak be konzulásnként szakembereket, hogy a műemlék épület minden egyes eleme megidézze az egykori Budapestet. Ezért is Matild Palota belső tereinek uralkodó színe a jellegzetes Zsolnay-zöld lett, arról nem is beszélve, hogy a ház minden utolsó apró elemében is van gondolat és természetesen egyedi tervezés. Miközben tényleg nem üres marketing szöveg, amit a hotelvezér mond, hogy luxus ide […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/29/matild-palota-marriott-luxushotel-budapest-klotild/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bicikliút épül a Balatonig

Magyarország két legfontosabb turisztikai célpontját köti össze az épülő Budapest–Balaton kerékpáros kapcsolat – jelezte az …