2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Levelet írt a SPAR vezetősége a dolgozóinak a magyarországi politikáról

Hirdetés

Levelet írt a SPAR vezetősége a dolgozóinak a magyarországi politikáról

„A 2023-as év nem volt egyszerű. A SPAR-Ausztria Csoport teljes csapatának, minden országban, ahol jelen vagyunk, súlyos inflációs kihívásokkal kellett megküzdenie. Az infláció mindenütt magas volt, és a vásárlók a szokásosnál is jobban vigyáztak a pénztárcájukra. De mi mindannyian megtettünk minden tőlünk telhetőt, profi kereskedőkként, megfelelő üzleti érzékkel cselekedtünk és így együtt jó eredményt sikerült elérnünk, és a vállalatunkat továbbfejlesztenünk. A magyarországi helyzet különösen nehéz volt és jelenleg is az” – olvasható a Pénzcentrum birtokába jutott, SPAR Igazgatótanácsának levelében, amit a SPAR Magyarország munkavállalói részére küldött levelet.

„A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha…”

A levélben leszögezték, hogy ennek ellenére az Ügyvezetés a munkavállalókkal és a partner-kiskereskedőkkel együtt kiváló munkát végzett Magyarországon. „Ezt mutatja a vállalat operatív, adók és egyéb pénzügyi jellegű kiadások előtti eredménye (EBITDA). Ezért szeretnénk kinyilvánítani őszinte köszönetünket!” Majd leszögezték:

A SPAR Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek. Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a SPAR Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a SPAR Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk. Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál.

Végezetül a levél alapján hangsúlyozzák, hogy a magyar kereskedőnek tekintik magunkat „és semmiféle érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beavatkozzunk Magyarország politikai ügyeibe. Célunk továbbra is az, hogy jó helyi szolgáltató és élelmiszerkiskereskedő legyünk a magyar lakosság, jó partner a hazai élelmiszergyártók, valamint jó és megbízható munkaadó az Önök számára”.

Hirdetés

A levelet úgy zárják, „nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog. Ezen gondolatok kíséretében szeretnénk Önöknek kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!”

Komoly szóváltás a kormány és a vállalat között

Mint ismert átalakította működését, és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú Spar-üzletlánc, amely azt állította, így védekeznek az ellen, hogy „Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi céget” – fogalmazott korábban a cégcsoport vezérigazgatója.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét

– közölte Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban. A Kronen Zeitung nevű osztrák lap számolt be arról, hogy újabb fejleményei vannak az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/03/26/spar-kormany-lazar-janos-nagy-marton-vita-felvasarlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az állam jogi lépéseket tenne, miután az EU elmarasztalta Magyarországot az autópálya-koncessziók miatt

Mivel úgy látták, hogy a 35 évre szóló autópálya-koncesszió nem volt átlátható a becsült érték …