2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Levágták Putyin aranytojást tojó tyúkját

Hirdetés

Levágták Putyin aranytojást tojó tyúkját

Vlagyimir Putyin minden erejével azon van, hogy felpörgesse Oroszország háborús gépezetét. Ezért van az, hogy az ország gazdasága – ha hihetünk a moszkvai adatoknak – jobban tartja magát a nyugati szankciókkal szemben, mint azt várni lehetett volna. A statisztikák ahelyett, hogy bármi olyasmit tükröznének, ami távolról is prosperitásra hasonlít, inkább azt mutatják, hogy több fegyvert gyártanak a kelet-ukrajnai „húsdaráló” számára.

Az ezt finanszírozó források közé tartoznak az olajbevételek. A magasabb olajárak több pénzt juttatnak a Kreml kasszájába, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy Moszkva embargót sértő tankhajókból álló „árnyékflottáján” keresztül értékesíti a fekete aranyat a morális aggályok nélküli vásárlóknak az őket támogató vagy el nem kötelezett országokba – írja a The Telegraph.

Putyin pénzügyi forrásaiból azonban hiányzik egy korábban megbízható pénzforrás: a földgáz. A Gazprom, a nagyrészt állami tulajdonban lévő energiaipari óriásvállalat negyedszázada a legnagyobb veszteséget szenvedte el, tavaly 629 milliárd rubelt veszített, mivel bevételei több mint negyedével csökkentek. 

Hirdetés

Megalázó veszteség

A veszteség megalázó a vállalat és a rezsim számára. Putyin azt hitte, hogy a hatalmas gázvezeték-hálózat, amely Európába szállítja a gázt, olyan függőséget teremtett, amely arra kényszeríti a nyugati vezetőket, hogy hátráljanak és engedjék meg, hogy elfoglalja Ukrajnát, mivel nem hajlandók leválni az orosz gázellátásról.

A háború előtt valóban ez volt az általános nézet. Jóval a Krím elfoglalása és a donbászi háború után Európa – különösen Németország – folytatta az orosz gáz megvásárlását, beleértve az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését, amelynek akkor kellett volna megkezdenie működését, amikor Putyin 2022 februárjában megindította teljeskörű invázióját.

Gerhard Schröder, Németország korábbi kancellárja hivatalából való távozása után az orosz energiaiparban karriert épített , és a támadás után három hónapig ragaszkodott a Rosznyeft olajipari óriáscég elnöki posztjához.

Hátraarcot vett Európa

Európa vezetői azonban váratlan döntésre szánták el magukat. Amikor Putyin leállította a gázszállításokat, abban a reményben, hogy a válság  miatt a közösség meggondolja magát, ahelyett, hogy megegyeztek volna, máshonnan kezdtek gázt vásárolni.

Olaf Scholz, Németország kancellárja megesküdött, hogy az ország soha többé nem lehet ennyire lekötelezettje egy ellenséges beszállítónak. 2021-ben az Európai Unió gázimportjának több mint 40 százaléka Oroszországból származott. Az Európai Bizottság szerint ez az arány tavaly 8 százalékra csökkent.

A közösség a beszerzéseket a valamivel több mint 150 milliárd köbméterről kevesebb mint 79 milliárdra, tavaly pedig kevesebb mint 43 milliárdra csökkentette. Amint lejárnak az Ukrajnán keresztül vezetékes gázszállításra vonatkozó szerződések, azokat várhatóan nem újítják meg, ami tovább csökkenti az orosz eladásokat. Norvégia jelenleg az Unió legnagyobb gázimportálója, 79,5 milliárd köbméterről 87,8 milliárd köbméterre növelve eladásait.

A Gazprom 2023 elején leállította az exportra vonatkozó adatok közzétételét, de összességében az Oroszországon kívüli eladásai tavaly több mint felére csökkentek. Európa jelentős költségek árán pótolta az orosz gáz elvesztését, de mostanra új hálózatok jöttek létre, amelyek révén Moszkva örökre elvesztette a nyugati piacot.

A tartályhajókon importált cseppfolyósított földgáz jelentősége […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/05/04/vlagyimir-putyin-oroszorszag-olaj-gaz-europai-unio-szankciok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb mélypont: még az ukrán költségvetés is átláthatóbb, mint a magyar

Minden elemében gyenge eredményt ért el a magyar kormány az Open Budget Survey (OBS) költségvetési …