2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Leszokásra buzdít a dohánygyáros

Hirdetés

Leszokásra buzdít a dohánygyáros

  • Az Indexnek nyilatkozó forrás a világ egyik legnagyobb dohánygyártójának dolgozik, orvos, nem dohányzik.
  • Szerinte a dohánygyártóknak mindegy, hogy klasszikus terméket gyártanak, vagy új típusút, csak vegyék őket.
  • Egyetlen jó út létezik a dohánygyártó munkatársa szerint: le kell szokni.
  • A dohánygyártók üzleti modellje nem azon alapul, hogy az embereket megkárosítsa vagy megölje.

Amit most látunk, az a konszenzuskeresés időszaka: iparági kutatások állnak szemben a pártatlan kutatók csoportjaival, illetve magukat függetlennek mondó, de közel sem elfogulatlan szakértőkkel, akik „hardcore” véleményt alkotnak a cigarettáról – a napokban megjelent cikkünkre reagált így az egyik dohánygyártó-óriás neve elhallgatását kérő munkatársa.

Nagy erőkkel innoválnak

„A dohányzásnak évtizedekig egyetlen módja volt, a cigaretta, aminek az előállítása technológiailag nem túl összetett. A lehetséges kockázatokat jellemzően orvosszakértők vizsgálják, azonban az elmúlt 5–8 év egy viszonylag jelentős forradalmat hozott a dohányiparban, aminek keretein belül számos alternatíva, új technológia került kifejlesztésre elsősorban azok számára, akik nem szoknak le a dohányzásról. Több egészségügyi hatóság és a klinikai kutatások azt bizonyítják, hogy ezek pozitív folyamatok” – állítja.

Egy dohánygyártó cégnek ugyanis szerinte teljesen mindegy, hogy normál cigarettát gyárt, vagy új típusú dohányterméket, amiben egyébként jóval alacsonyabb a károsanyag-tartalom, mint a vágott dohány vagy a dobozos cigaretta esetében. „Ráadásul a dohánytermékeken körülbelül 80 százalékos adóterhelés van, így azt se lehet mondani, hogy ezek a drága dohányáruk a mi zsebünkbe vándorolnak. A hangsúly azon van, hogy mi, dohánycégek tudunk-e előrelépni népegészségügyi szempontból, és azok a szereplők, akik eddig az egészségkárosodással összefüggő termékek gyártásában dolgoztak, érdekeltté tudnak-e válni abban, hogy az egészségre kevésbé káros alternatíva terjedjen el azok körében, akik dohányoznak.

Igazából egyetlen jó út létezik, le kell szokni.

Hirdetés

Aki pedig nem dohányzik, a legjobb dolog az életében, amit tehet, hogy soha nem szokik rá!” – mondta el iparági forrásunk.

Úgy véli, „a magukat független szakértőknek mondó emberek ott hibáznak a legnagyobbat, hogy itt megállnak, tehát azt mondják, hogy szokjunk le, mert káros. Az adatok igazán elkeserítőek, hiszen az emberek alig 5 százaléka teszi csak le a cigarettát magától. Ha a terápiás eszközöket, így a gyógyszeres terápiát, a pszichoterápiát is belevesszük, 8 százalékuk szabadul káros szokásától. Ez nagyon jó, de a maradék 92 százalékról nem beszél senki, ők cigarettázzanak tovább? Ez világszinten 920 millió ember, ha azt vesszük, hogy 1 milliárdan dohányoznak. Vagy nekik is nyújtsanak valamiféle alternatívát arra, hogy dohányozzanak? Ez nem egy vagy-vagy helyzet, annál sokkal bonyolultabb.” Megismételte, hogy aki le akar szokni, tegye meg minél gyorsabban, ne is nézzen rá ezekre az eszközökre.

Károsak az új típusú dohánytermékek?

Elmondta, hogy a kutatási eredmények és evidenciák alapján lehet a hatásukról objektíven beszélni. „Mi benyújtottunk a világ vezető egészségügyi hatóságának, az FDA-nak (U.S. Food and Drug Administration) egy vaskos mappát, ami az új […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/22/dohanyipar_dohanygyartok_egeszseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Erre számítson, ha halat enne karácsonykor

Erre számítson, ha halat enne karácsonykor

Nem zárnak a haltermelők extra jó évet, közepesnek mondható az idei haltermés – közölte az …