2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lesz elég sonka húsvétkor, de az áraktól dobunk egy hátast

Hirdetés

Lesz elég sonka húsvétkor, de az áraktól dobunk egy hátast

Ha húsvét, akkor sonka kerül a magyar családok asztalára, már ha a kedvezőtlen gazdasági hatások sújtotta pénztárcából még ki tudják sajtolni a finomság árát. Immár négy hónapja csökkennek a reálbérek, egyre nagyobb mértékben csökken a fizetések vásárlóértéke. A kevesebbet érő bérből kell a rohamtempóban dráguló élelmiszerárakat finanszírozni. Európában nálunk a legnagyobb az általános infláció, ezen belül pedig az élelmiszerek is Magyarországon drágultak a legjobban – az elmúlt öt hónapban egyaránt 40 százalék feletti általános élelmiszer-inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

E két terület mellett még számos más teher éri a családi kasszákat, amelyből így kérdés, hogy jut-e húsvéti sonkára. „A boltok polcain lesz sonka, tagvállalataink felkészülten várják az ünnepi szezont” – mondta az Indexnek Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.

Azt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára is megerősítette portálunknak, hogy nem lesz hiány sonkából húsvétkor a boltok polcain, az ára azonban igencsak riasztó lehet.

A különböző sonkakészítmények átlagosan 35-40 százalékkal – követve az általános élelmiszer-infláció mértékét – kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor

Hirdetés

– mondta Neubauer Katalin. „Ez azért »csak« 40 százalék, mert a kereskedők kisebb árréssel kalkulálnak a még elrettentőbb árak elkerülése érdekében. Amennyiben a teljes beszerzésiár-növekedést áthárítanák a fogyasztókra, akkor akár 50-60 százalékos húsvéti húskészítmény-drágulással is szembesülhetnénk az üzletekben – a húskészítmények teljes piacán még ennél is nagyobb volt az általános drágulás” – tette hozzá a főtitkár.

A hazai viszi a prímet

A húsvétra szánt sonkaféleségek döntő többsége magyar termelők munkáját dicséri – mondta Mostisch Martina. Neubauer Katalin szerint a magyar kiskereskedelmi egységek valóban a hazai beszállítók termékeit részesítik előnyben, „eddig is a magyar húsipar szereplőire támaszkodtak a húsvéti szezonban”. A nemzetközi kereskedelmi láncoknál azonban nem elképzelhetetlen az import sonka térnyerése – mondta az MNKSZ főtitkára. Ugyanakkor megjegyezte, hogy bár a húsvéti sonka, tojás stb. kifejezetten magyar szokás, „a füstölt, pácolt sonkaféleségek beszerzése nem okoz nehézséget a külföldi piacról sem”.

A GfK Piackutató Intézet adatai szerint tavaly húsvétkor 3,1 millió háztartás 17,4 milliárd forint értékben összesen 7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, ami […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/03/16/hushet-husveti-sonka-sonka-sonkakeszitmeny-husipar-serteshusipar-magyar-husiparosok-szovetsege-mnksz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa két tagjának mandátuma lejár, így helyükre új tagokat kellett …