2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lenyúlják őket a külföldi multik, a pénz sem akadály

Hirdetés

Lenyúlják őket a külföldi multik, a pénz sem akadály

Több tényező is kedvezőtlenül hatott az IT-szektorra az elmúlt három évben: leginkább az infláció, a növekvő bérigények és a forint gyengülése tépázta. A vállalkozások ráadásul nehezen találnak munkaerőt, amit nehezít, hogy sokszor külföldi cégek csapnak le a dolgozókra.

A multinacionális cégek gyakran külföldre dolgoztatják a munkaerőt, az ottani bérezésnek megfelelően. Ez állandó, nagymértékű béremelési kényszert jelent a hazai cégek számára.

Hirdetés

A jelenség erősödésében szerepet játszott a távolról végezhető munka (remote work) elterjedése, amit a Covid-válság felgyorsított – világított rá kutatásában a Makronóm Intézet, melyben száznál is több IT céges vezetőt kérdeztek meg az ágazat helyzetéről.

A nagy bérverseny megdobta az IT-szektorban dolgozók fizetését: 561 ezer forint a tavaly végzett junior informatikusok havi átlagjövedelme, egymillió felett a tapasztaltabbaké, ráadásul az IT-cégek extra juttatásokkal segítik a dolgozóikat – mutattuk be korábban a PROGmasters felmérését.

Élethosszig tartó tanulás

A Makronóm Intézet kutatása szerint az IT-szektorban csupán a cégek egyharmadának volt együttműködése egyetemekkel és egyéb oktatási intézményekkel.

A vállalkozások elsősorban felsőfokú végzettségű munkavállalókat  alkalmaznak, a toborzásnál a legtöbb esetben a személyes ajánlásokra támaszkodnak.

Az együttműködések leggyakoribb formája a gyakornoki program (41 százalék), valamint az oktatási intézményben a vendégelőadás (23 százalék). Ezek mind hozzásegíthetik a diákokat ahhoz, hogy a legújabb technológiákkal találkozhassanak, illetve megismerhessék a piaci trendeket és a legaktuálisabb problémákat – vélik a kutatók.

Az IT-szektorban gyorsan változik a technológia, ezt jól mutatja a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése is. Éppen ezért a tanulás sosem áll meg az informatikai munkakörökben. Ezt a cégvezérek is belátják, a vállalkozások 61 százaléka szervez belső képzést a munkavállalói számára.

A legnépszerűbb képzések közé a junior program, a betanítás, az átképzés, a szervezetfejlesztés és a nyelvi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/31/it-informatika-programozas-makronom-intezet-berek-fizetes-programozo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa két tagjának mandátuma lejár, így helyükre új tagokat kellett …