2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lejárt a határidő, a héten érvénytelenednek a tajszámok

Hirdetés

Lejárt a határidő, a héten érvénytelenednek a tajszámok

Napokon belül lejár a türelmi idő, február 12-től érvénytelenek lesznek azoknak a tajszámai, akik hathavi vagy annál is több egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást halmoztak fel. Mindez az jelenti, hogy aki nem rendelkezik érvényes tajkártyával, ő ugyan továbbra is jogosult az állami egészségügyi ellátásra, megkapja a szükséges kezelést, kezeléseket, majd utána számlát is az adott beavatkozásról. Listaáron.

A Pénzügyminisztérium jelenleg több mint 70 ezerre teszi azoknak a magyaroknak a számát, akik most kihullanak a rendszerből, azaz a jogosultak és a biztosítottak köréből, mert tartoznak azzal a bizonyos hathavi összeggel.

(A tavalyi havi 7710, valamint napi 257 forint után az év elejétől már havonta 8 ezer forintot kell fizetniük az érintetteknek, ami napi bontásban 270 forintra módosult.)

Hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék rendben legyen, most, mikor Magyarországra is érkeznek a koronavírus elleni vakcinák, különösen fontos. A kormány ugyanis ingyen biztosítja a védőoltást, ám kizárólag a tajszámmal rendelkezőknek

Hirdetés

– ezt képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erősítette meg.

Vagyis aki 48 ezer forintnyi tartozást felhalmozva hat hónapon túl nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, koronavírus elleni oltást sem kaphat.

Ki számít biztosítottnak, akit ingyen látnak el a hazai egészségügyben?

Egyfelől beszélhetünk biztosítottakról és olyanokról, akik a biztosítottakon túl különböző jogcímeken jogosultak az egészségügyi szolgáltatásra. Előbbiek jellemzően a teljes vagy részmunkaidőben dolgozók, az álláskeresési támogatásban részesülők, bizonyos őstermelők, valamint az egyéni és társas vállalkozók. Utóbbiak zömmel a nyugdíjasok, a nappalis diákok, a megváltozott munkaképességűek, valamint azok, akik anyasági/apasági támogatásokat (csed, gyed stb.) kapnak vagy szociálisan rászorulnak. Őket mind ellátják anélkül a hazai egészségügyben, hogy utána a NAV kiállítaná számukra a szolgáltatásról a számlát. Ha az illető nem biztosított, sem más jogcímen nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Érvényes vs. érvénytelen tajkártya

2020. július 1-jén lépett életbe a 2019 decemberében megszavazott, legtöbbször potyautastörvénynek nevezett új szabályozás, amely […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/11/tajszam-lejar-tartozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Társasházak: írásos szavazati lehetőséget kérnek a beszámolókról

Társasházak: írásos szavazati lehetőséget kérnek a beszámolókról

A járványhelyzet miatt nem lehet megtartani sok társasház közgyűlését. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos …