2020. augusztus 5., szerdaMa Krisztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.05. Krisztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lehetett volna Csóll csoki is, de a Stühmer jobban hangzik

Lehetett volna Csóll csoki is, de a Stühmer jobban hangzik

Kellett egy jó márkanév, azzal szoktam viccelődni, hogy lehetett volna Csóll csoki is, de azért az komolytalan lett volna. A Stühmert viszont sokan ismerték

– erről beszélt a Stühmer csokoládémárkát a 21. században újjáépítő Csóll Péter. A Stühmer a legrégibb magyar márkák közé tartozik, a fennmaradt források szerint a Stühmer márka névadója, a német származású Stühmer Frigyes (Friedrich Stühmer) igazi úttörő volt a hazai édességiparban, nagy szerepe volt abban, hogy a luxuscikknek számító csokoládé elindult a közszükségleti termékké válás útján.

Stühmer 1866-ban telepedett le nálunk, egy budapesti cukorkaüzletben kezdett el dolgozni. Ezt később megvette, a gyártási technológiát pedig Drezdából importált gőzüzemű berendezésekkel korszerűsítette. Csokoládégyártással 1883-tól kezdett foglalkozni.

Halála után utódai vitték tovább és futtatták fel az üzletet, olyannyira, hogy 1941-ben felhúzták Európa egyik legmodernebb csokoládégyárát a Vágóhíd utcában. A vállalat Párizsban elosztó telepet, Abbáziában (ma Opatija) lerakatot, az ország sok városában fióküzletet tartott fenn. 1948-ban aztán a gyárat államosították, a Stühmer család egy része külföldre menekült, az üzem viszont továbbműködött Budapesti Csokoládégyár néven.

A márka újjáélesztése

A Stühmer mai tulajdonosa, Csóll Péter sok mindennel foglalkozott, mielőtt csokigyáros lett. A 2000-es évek elején ingatlanos volt Egerben, de voltak vendéglátóhelyei, játékgépei, asztalos műhelye, fuvarozó cége, sőt, még színészként is dolgozott az egri színháznál. Igazából sokáig nem gondolt arra, hogy csokoládéval foglalkozzon. „Nem volt határozott célom, hogy csokigyáros legyek. Amíg az ember fiatal, és csinálja a dolgokat, azok csak úgy jönnek. Nem feltétlenül tűntek ezek olyan nagy döntéseknek, nem voltak ezek annyira átgondolva, időnként csak sodródik az ember” – emlékezett vissza. 

Egyszer aztán értesült arról, hogy eladó az Eger belvárosában lévő Stühmer édességbolt – amelynek csak a neve volt Stühmer, nem ilyen édességek voltak benne. Gyerekkorából kellemes emlékek fűzték oda, szüleivel többször jártak a boltban. Megvette, és elkezdte üzemeltetni. Keresett pesti csokikereskedőket, ő foglalkozott a beszerzéssel is. És ez más volt, mint a többi vállalkozása, jó volt odamenni, jó volt találkozni a vevőkkel, jó volt szép dolgokat hozni, aminek örültek – mondta.

Aztán az egyik barátja azt mondta egyszer neki, hogy ha már édességboltja van, akkor igazán visszahozhatná a gyerekkoruk kedvencét, a Korfu szeletet. Ezt elkezdték bérbe gyártatni, és sikere lett, nem tudtak elegendő mennyiséget csinálni belőle. És akkor találtak egy kis vendéglátóhelyet Novajon, ami pont alkalmas volt arra, hogy ha már ilyen jól megy a Korfu szelet, akkor ott maguk megcsinálják. Ezután pedig egyik termék jött a másik után.11

Csóll PéterGaléria: Stühmer csokigyár(Fotó: Bődey János / Index)

Érdemes volt a jövőbe fektetni

Utánajártak, hogyan lehet használni a Stühmer nevet, a jogok egy német kereskedőnél voltak, aki néhány találkozó után eladta azokat a magyar vállalkozónak, néhány termék névhasználati jogát pedig a Bonbonettitől vette meg.

Tudatosult bennük, hogy élelmiszert fognak gyártani, ami nagyon komoly felelősség, ezt meg kellett tanulni, és komolyan kellett venni. „Akkoriban sokan azt mondták nekem, hogy nem vagy normális, vannak játékgépeid, tök jól megélsz belőle, hiányzik ez neked?” – mondta. 2005-2006 körül a vendéglátásból, játékgépekből befolyó bevételeket már a csokiüzembe rakta át. „Utólag beigazolódott, hogy érdemes volt a jövőbe fektetni” – hangsúlyozta.

Nem volt egyszerű az elején, nem kaptak azonnal hitelt, de szépen növekedett a cég, és miután jöttek a számok, a bankok is jobban megnyíltak. A válság alatt is sikerült növekedniük, és később is folytatódott a felívelés, az árbevétel

  • 2010-ben még 500 millió forint alatt volt,
  • 2015-re viszont már 1,5 milliárdra nőtt
  • 2019-ben pedig már a 2,5 milliárdot is elérte.

És a létszám is hasonlóképpen emelkedett, 2012-ben 15-17 fő dolgozott a novaji üzemben, aztán a 2014-ben az Orbán Viktor által átadott új, maklári gyárban már 40 alkalmazott volt, 2019-ben pedig már 90-en dolgoztak a cégnél. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/08/01/mi_videkunk_heves_megye_edesseg_stuhmer_csokolade_csoll_peter_maklar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV …