2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lehangoló videó arról, mivé válhat Magyarország a kegyetlen aszály miatt

Hirdetés

Lehangoló videó arról, mivé válhat Magyarország a kegyetlen aszály miatt

A film elindítása után porzó termőföldek és kiszáradt kukoricamezők tárulnak az ember szeme elé. Hazánkban már közelít az 1 millió hektárhoz az aszálykárral érintett termőterületek nagysága.

Nagy István agrárminiszter pár napja arról beszélt, soha ilyen mértékű nem volt a bevételkiesés. A Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál pedig arról értekezett július végén, hogy várhatóan nagy területen az idei lesz a legsúlyosabb aszály az elmúlt 50 évben Magyarországon, és a század végéig tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma.

Kecskemét és Nyíregyháza környékén már most sokkal rosszabb a helyzet, mint az eddigi legextrémebb, 2003-as aszályos évben, jegyezte meg az MTI a portál által jegyzett cikk alapján. A szakértők elemzésükben a növényi termések érési fázisát és a terméshozamokat károsan befolyásoló nyári aszályt vizsgálták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisából az elmúlt 50 évet vizsgálva rámutattak, hogy míg délnyugaton és a Kárpátaljával határos régióban gyengén csökkent a féléves (a tavaszi és nyári együttes) csapadékösszeg, addig az ország északi-középső felén egyértelműen nőtt 1971 és 2020 között. Ráadásul – mint írták – ez a növekedés igen jelentős, és nagy területen eléri a 30–60 millimétert is. Ezzel párhuzamosan a két évszakban a száraz napok összege – kisebb körzeteket leszámítva – is nőtt.

Hirdetés

Sötét jövőkép rajzolódott ki a mezőgazdaság számára

Azt írták, határozott kibocsátáscsökkentéssel lehet esély a múltbelinél kevesebb száraz időszakra, ez az „optimista” forgatókönyv. A pesszimista jövőkép szerint viszont további növekedés is valószínű, és ez elsősorban kelet felé várhatóan még erőteljesebb is lesz. A szakértők hangsúlyozták, a természetes növényzet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/02/aszaly-idojaras-klimavaltozas-vizhiany-hoseg-film-mezogazdasag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A várakozások feletti a Magyar Telekom bevétele

A várakozások feletti a Magyar Telekom bevétele

A jelentés szerint a növekedést elsősorban a jelentős mobiladat- és a magasabb készülékértékesítés eredményezte, míg …