2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Legutóbb 1996-ban láttunk ilyen drámai történetet a magyar gazdaságban

Legutóbb 1996-ban láttunk ilyen drámai történetet a magyar gazdaságban

Korábban megírtuk, hogy közzétette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel az idei második negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. A gazdaság éves szinten 2,4 százalékkal zsugorodott, ami az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Negyedéves alapon 0,3 százalékkal csökkent a GDP, ezzel nem ért véget a tavalyi második fél évben kezdődött technikai recesszió.

Most először fordul elő 1996 óta, hogy egymást követő négy negyedévben csökken a bruttó hazai termék

– jelezte lapunkhoz eljuttatott elemzésében Nagy János. Az Erste makrogazdasági elemzője szerint a részletek egyelőre nem ismertek, a hivatal rövid kommentárja alapján azonban a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járult hozzá.

A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humán egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a Covid-járvány előtti szintet.

Nem szűnt meg a technikai recesszió, sőt

Nagy János kifejtette, a havi termelési adatok már mutatták, hogy a legtöbb fronton visszaesés következett be április–júniusban: a kiskereskedelem különösen, de az ipar és az építőipar is meglehetősen gyengén teljesített a tárgyidőszakban. Az azt megelőző időszakban a mezőgazdaság, az egészségügy és néhány piaci szolgáltatás teljesítménye részben ellensúlyozta a termelőágazatok és a kereskedelem gyenge kibocsátását. Főként a piaci szolgáltatások esetében ez ezúttal nem történt meg.

A gazdasági aktivitás mélypontja a hivatalos adatok fényében a második negyedév végére tehető, júliustól elindulhat(ott) felfelé a hazai konjunktúra

– […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/08/16/gdp-inflacio-1996-nagy-janos-erste/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A magyar kreativitásnak nincsen párja, most épp gombából készítettünk tányért

A magyar kreativitásnak nincsen párja, most épp gombából készítettünk tányért

A környezetvédelem és a fenntarthatóság napjainkban egyre fontosabbá válik, és ezen elvek mentén születnek meg …