2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ledöntheti a korlátokat a pénzügyi világban egy új technológia

Ledöntheti a korlátokat a pénzügyi világban egy új technológia

A kvantumfizika elveire épülő számítógépek olyan számítási feladatokat is képesek megoldani, amelyekhez a hagyományos eszközöknek több évtized is kevés lenne. Bár a technológia még gyermekcipőben jár, már most látható, hogy a kvantumszámítógépek használata óriási előnyökkel járhat a pénzügyi szektorban.

Tőzsde New Yorkban 2020. máricus 20-án

Tőzsde New Yorkban 2020. máricus 20-án

Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary

Kvantum-gyorstalpaló

Érdemes már az elején tisztázni, hogy mi az, amitől ennyire különleges egy kvantumszámítógép. Ehhez muszáj egy kicsit jobban megvizsgálni a működésük elméleti hátterét. 

A kvantumszámítógépek alapvetően más módon dolgozzák fel az információt, mint a klasszikus elődök. A hagyományos számítógépekben a bit (az adat legkisebb egysége) csak 0 vagy 1 értéket vehet fel. A kvantumszámítógépeknél a kvantumbitek (más néven qubitek) egyszerre lehetnek 0-ák és 1-esek is. Ezt a furcsa állapotot hívják “szuperpozíciónak”.

A qubit szuperpozícióban maradásának képessége a kvantumszámítógépek exponenciális számítási teljesítményének az alapja. Amellett, hogy a kvantumszámítógépek ezáltal több feladatot tudnak egyszerre elvégezni, rendkívül komplex problémákat is képesek megoldani, így sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak, mint a hagyományos gépek. A területen élenjáró Google 2019-ben jelentette be, hogy Sycamore kvantumprocesszora alig több mint három perc alatt végzett el egy olyan feladatot, amely egy szuperszámítógépnek több ezer évbe tellett volna. 

Kvantumszámítógépek a pénzügyekben

Az adatrengetegben az egyre nagyobb teljesítményű számítógépek elengedhetetlenek a különböző események valószínűségének pontos kiszámításához. Ezt szem előtt tartva számos bank a számítógépek új generációja felé fordul, amelyek a kvantumfizika elveit kihasználva hatalmas adatmennyiségek szupergyors feldolgozását teszik lehetővé. A HSBC például nemrég bejelentette, hogy partnerségre lépett a Quantinuum kvantumszámítógép-szolgáltatóval, de a JP Morgan és a Goldman Sachs is érdeklődnek a technológia iránt.

De miért olyan fontos ez a technológiai áttörés pénzügyi szempontból?

A pénzügyi szolgáltatások számos […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/fintech/2023/06/02/tecnologia-penzugy-kvantumnszamitogep-tozsde-vilaggazdasag-blockchain/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Tovább gyűrűzik a Booking-botrány

Tovább gyűrűzik a Booking-botrány

A Booking.com weboldal hónapok óta okoz fejfájást a szállodatulajdonosoknak. Mint arról az Indexen is írtunk, …