2021. január 26., keddMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lázár vs. Csányi: mégis az agrárium hozhatta el a békét

Hirdetés

Lázár vs. Csányi: mégis az agrárium hozhatta el a békét

Csányi Sándor az ország első számú uzsorása

 – mondta Lázár János még Miniszterelnökséget vezető államtitkárként 2013 augusztusában.

Pár héttel korábban Csányi mondott egy erőset Lázárra:

Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól intézte a trafikügyet.

Hirdetés

A trafikügy kapcsán Csányi arra utalt, hogy Lázár nyakig benne volt elévülhetetlen érdemeket szerzett a nemzeti dohányboltok létrehozásában.

A fenti csörtének egyébként a vége az lett, hogy Csányi beperelte Lázárt, amiért uzsorásnak nevezte a bankvezért. „Hiszek az igazamban, és ezért mindig minden szavamért vállalom a felelősséget. Nyugodtan állok bármilyen bíróság elé” – mondta az MTI-nek a politikus. A bíróság végül szűk egy hónappal később bűncselekmény hiányában megszüntette a Lázár ellen rágalmazás vádja miatt indult büntetőperes eljárást.

A húson is összekaptak

Nem ez volt az első olyan „vitájuk”, amely eljutott a szélesebb nyilvánossághoz. Egy évvel korábban a hvg.hu információi szerint a Gyulai Húskombinát ügyében kaphattak össze. Akkor a csődközeli helyzetben lévő cég állami megmentéséért lobbizott Lázár, míg a lap forrásai szerint az ügyben erősen ellenérdekelt Csányi a Bonafarm-csoporton keresztül. A politikus egy rádióinterjújában

egy „magyarnak tűnő nagy bank vezetőjéről” úgy beszélt, mint aki „polip módjára hálózza be országot”, és arra kéne figyelni, hogy ő „milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, társadalomra, politikára”.

Az ügy háttere pedig az lehetett, hogy Lázár a csőd szélén álló cég állami megmentéséért lobbizott, míg a Csányi érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoportnak jól jött volna a csőd, mert – a lap felvetése szerint – így monopolközeli helyzetbe kerülhetett volna itthon. A történet vége az lett, hogy a gyulai önkormányzat megvásárolta a felszámolás alatt álló húskombinát eszközeit, épületeit, valamint a gyulai kolbászok és májas termékek márkavédjegyeit a felszámoló cégtől, megmentve ezáltal a gyulai húsipart. A Csányi családdal ekkoriban a Sága Foodsot is összeboronálta a sajtó, azonban ebből sem lett semmi – a cég évekkel később került egy brit holding tulajdonába.

Visszavonulás? Dehogy!

Ha időrendben haladnánk, akkor itt most jönne egy érdekes mellékszál: az MNO ugyanis egy vasárnapi délután arról írt, hogy értesüléseik szerint „az OTP elnök-vezérigazgatója visszavonulására készül”, ami mögött „egészségügyi probléma állhat”. A portál szerint emiatt adott el több százezer OTP-részvényt. Egy órán belül cáfolták a híreket.

Az agrárium felé tett más lépéseket is a bankvezér: az OTP Bank legalább 40 százalékra kívánja növelni piaci részesedését középtávon az agrárfinanszírozásban – jelentette ki 2013-ban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) megkötött együttműködési megállapodás aláírása előtt. A mezőgazdaságba kihelyezett hiteleket nézve ekkoriban az OTP mintegy 13 százalékos részesedéssel bírt az ágazat finanszírozásában.

Mindezek után Csányi elment az ATV egyik műsorába, ahol ezt mondta,

a mi kapcsolatunk olyan szintre süllyedt, amit én nem szeretnék folytatni, meg nem is tudok ezen a síkon érvelni.

Csányi szerint Lázárral még 2006 körül romlott meg a viszonya, amikor Lázár Hódmezővásárhely polgármestere volt. Részleteket nem mondott, arra hivatkozva, hogy az már banktitok, csak annyit

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/01/10/csanyi_lazar_szie_agraregyetem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A járvány hajtotta fel a használt autók árát

A járvány hajtotta fel a használt autók árát

Tízévnyi növekedés után a koronavírus a magyar autópiacot is megtörte, az autók iránti érdeklődés azonban …