2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Küzdelem az űrben, ami alapjaiban alakíthatja át a kommunikációt

Hirdetés

Küzdelem az űrben, ami alapjaiban alakíthatja át a kommunikációt

Napjainkban az információhoz való azonnali hozzáférés nemcsak elvárás, hanem követelmény is. Ezt teszik lehetővé az alacsony Föld körüli pályán keringő (Low Earth Orbit – LEO) műholdak. A Boston Consulting Group (BCG) tanulmánya azt tárja fel, hogy a LEO-k miként alakíthatják át a globális kommunikációt és a kapcsolódó ágazatokat. A LEO-műholdak használata ugyanis áttöréshez érkezett, és ez gyökeresen megváltoztathatja a kommunikációs technológiákat.

Gyorsabb kommunikáció, kisebb késleltetés

A hagyományos műholdakkal összehasonlítva a LEO-technológia gyorsabb kommunikációt biztosít kisebb késleltetési idővel. Ezek a műholdak kisebbek, mint hagyományos társaik, megépítésük és fellövésük olcsóbb – emellett a jövőben várhatóan még tovább csökken a költségszint. Az első generációs LEO-műholdak ezrei álltak már pályára, az újabb változatok pedig egyre nagyobb számban érkeznek. Ráadásul ezek nem a meglévő műholdak helyébe lépnek majd, hanem azokat kiegészítve egyfajta hibrid megoldást nyújtanak, ezáltal zökkenőmentes kapcsolaton alapuló új felhasználási lehetőségeket teremtve a Föld minden pontján.

Az elemzés szerint

a globális műholdas kommunikáció piacA a jelenlegi 25 milliárd dollárról 2030-ra 40-45 milliárd dollár értékűre emelkedik.

Hirdetés

A közelmúltig a legtöbb műhold magasan a Föld felett, geostacionárius pályán (GEO) körözött, viszonylag lassú, kis sávszélességű kapcsolatot kínálva az alkalmazások számára.

A LEO-műholdak a GEO-knál alacsonyabban, 500–2000 kilométeres magasságban keringenek a Föld felett. Ez pedig nagyobb sebességű, kisebb késleltetésű kommunikációt tesz lehetővé.

Az első generációs LEO-műholdak olyan felhasználási területeken kapcsolódnak be a kommunikációba, mint a precíziós mezőgazdaság, a flottakezelés, a tömegközlekedés és a mobiltelefonon keresztüli közvetlen szöveges üzenetküldés. (Az iPhone-ok SOS-szolgáltatása már most is LEO-műholdakat használ.)

Alacsony pályára állított műholdak irányítóterme

Alacsony pályára állított műholdak irányítóterme

Fotó: Sebastian Gollnow / picture alliance / Getty Images

A második generációs LEO-műholdak nagyobb antennákkal, és az adatokat közvetlenül a műholdak között továbbító megoldással is rendelkeznek majd, így

a jelenlegieknél akár ötször gyorsabb adatátvitelre is képesek lesznek feleakkora késleltetéssel és kevesebb földi állomással.

Az új piaci szereplők, köztük az Amazon Kuiper és a Telesat, valamint az olyan, már működő vállalatok, mint például a Starlink vagy az Eutelsat-OneWeb összesen több mint 45 ezer új LEO-műhold indítását tervezik.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/04/29/ur-kommunikacio-lefedettseg-muhold-leo-muhold-muholdas-kommunikacios-piac-kommunikacios-technologia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ATV szerint sokkal jobban megéri a szomszédos országokban tankolni, a KSH adatai mást mutatnak

Több szomszédos országban is jobban megéri tankolni, ugyanis Magyarországon a jövedékiadó-emelés után összességében 41 forinttal …