2020. szeptember 26., szombatMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kuvait példája mutatja, miért aggasztó, ha egy gazdaság olajfüggő

Kuvait példája mutatja, miért aggasztó, ha egy gazdaság olajfüggő

Kuvait elkezdett kifogyni a készpénzből, aminek következtében hamarosan már a közalkalmazottak fizetését sem fogja tudni kifizetni az állam. A pénzügyminiszter szerint az országnak nagy szüksége volna az olajár emelkedésére.

Egyre keményebben szorongatja az olajár Kuvait gazdaságát. Az ország pénzügyminisztere a parlament előtt számolt be arról, hogy a jelenlegi helyzetben már az fenyeget, hogy a kormány novembertől nem fogja tudni kifizetni a közalkalmazottak bérét – írja az RT.com.

Kuvait költségvetési hiánya a márciusban zárult 2019-20-as költségvetési évben 18,44 milliárd dollár volt. Az alacsony olajár azonban a következő időszakban még tovább fogja növelni a deficitet (kiegészülve a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásaival), amely hamarosan elérheti akár a 45,78 milliárd dolláros szintet is. Ez pedig hatalmas hiánynövekedés volna, ha azt nézzük, hogy a legutóbbi deficit előrejelzés még 25,18 milliárd dollárról szólt.

Amikor pedig idén januárban Kuvait összeállította a 2020-21-es költségvetését, még hordónkénti 55 dolláros Brent olajárral számolt, és a kormány 3,3 milliárd dolláros hiányt tervezett. Ez már akkor is 19 százalékos hiánynövekedés volt a megelőző évhez képest, mivel a nagyon erősen olajfüggő állam még mindig nem tudta kiheverni a nyersanyag korábbi összeomlását.

Kuvaitban egyre nagyobb gondot jelent az alacsony olajárForrás: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan

Ahogy aztán az idei évben ismét beszakadt az olajár, Kuvait nagyon gyorsan kezdte felélni a tartalékait. Az általános tartalékalapból mindössze száz nap alatt 13,04 milliárd dollárt kellett fölhasználnia a kormánynak. Nem véletlen, hogy a kuvaiti parlament jelenleg arról tárgyal, hogy elengedjék a kormányt kötő szabályozásokat, aminek következtében a vezetés 65,4 milliárd dollárnyi hitelt vehetne föl a következő 30 évre.

Kuvait egyébként egyike annak a hat Öböl-menti államnak, melyek gazdasága szinte teljes egészében az olajkitermelésre támaszkodik. Noha a Reuters által megkérdezett elemzők nemrég úgy számoltak, hogy az Öböl-menti gazdaságok az idei nehézségek után 2021-ben már talpra állhatnak, a jelenlegi helyzet alapján elképzelhető, hogy Kuvaitnak ennél nehezebb dolga lesz.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200824-kuvait-olaj-brent-koltsegvetes-hiany.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 320 ezren keresnek állást

Több mint 320 ezren keresnek állást

Szeptemberben 323,4 ezren kerestek állást, ami több mint nyolcvanezer fős, 32,9 százalékos növekedés az előző …