2021. május 8., szombatMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.05.08. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Küszöbön a krónikus beteg gyerekek oltása

Hirdetés

Küszöbön a krónikus beteg gyerekek oltása

Orbán Viktor már múlt pénteken beharangozta, hogy indul a 16–18 évesek oltása is a koronavírus ellen, sőt már el is különítették a nekik járó vakcinaporciót. Egyedül a Pfizer vakcináját lehet beadni ennek a korosztálynak, az USA-ban bizonyos államokban már március óta immunizálják vele a 16 év felettieket, de Izraelben is adják a fiataloknak. Itthon viszont egyelőre csak a Heim Pál Kórház egyik orvosa nyilatkozott róla, hogy náluk már elkezdtek oltani 16–18 év közötti beteg gyerekeket.

A hvg.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont az mondta, a cisztás fibrózisban szenvedő fiataloknak kezdték el beadni a vakcinát. Ez egy öröklődő genetikai betegség, amely a többi között súlyos emésztési és légzőszervi megbetegedéshez vezet, a betegek légutaiban pangó váladék keletkezhet; rendkívül kitettek a légzőszervi gyulladásoknak. A koronavírus kiemelt veszélyt jelent ezekre a fiatalkorúakra, s ezért a veszélyeztetett csoportba sorolták és immunizálni kezdték őket.

Hogy kik tartozhatnak még a cisztás fibrózisosokhoz hasonló, súlyos kockázati csoportba? Például azok a gyerekek, akiknek fibrózissal járó tüdőbetegségük van, akiknek oxigénes kezelésre van szüksége otthon, vagy akiknek veleszületett súlyos, nem korrigálható szív- vagy májbetegsége, veseelégtelensége van, esetleg súlyosabb stádiumú rosszindulatú daganata. Ugyancsak ide tartoznak azok a gyerekek, akiknek veleszületett immunhiánya van, vagy akiknek immunrendszert gyengítő gyógyszert kell szedniük (immunszupresszió), valamint az extrém módon elhízott gyermekek is.

A magas kockázatú betegségcsoportokba ezres nagyságrendben tartoznak gyerekek, az alacsonyabba több tízezren.

Hirdetés

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin a vele készített interjúnkban elmondta, ők jelezték a tiszti főorvosnak, a krónikus beteg gyermekeket mindenképp előre kellene venni az oltási rendben, hiszen rájuk nézve óriási veszélyt rejt a Covid.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/28/kronikus-beteg-gyerekek-koronavirus-vedooltas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Népszerűek a balatoni hajójáratok

Népszerűek a balatoni hajójáratok

  Rekordszámú utas közlekedett a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) járatain az első májusi hétvégén. A …