2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kriptocsalók: csábítanak, zsarolnak, és sokszor büntetlenül lépnek meg

Hirdetés

Kriptocsalók: csábítanak, zsarolnak, és sokszor büntetlenül lépnek meg

Egyre több szalagcím szól arról, hogy ismerkedésnek álcázott kriptocsalás áldozata lett egy gyanútlan ember. Így járt tavaly januárban egy magyar férfi is, aki az Indexnek részletesen felfedte, miként rövidítette meg közel 35 millióval egy „ázsiai szépség”.   

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 2022-es jelentése szerint tavaly 139 millió dollárt csaltak ki az áldozatoktól a kriptorománcra szakosodott csalók. De ez csak egyfajta átverés a sok közül.

A jelentésből az is kiderül, hogy több mint 46 000 fogyasztó összesen több mint egymilliárd dollárt bukott a kriptovalutákon 2021. január 1. és 2022. március 31. között. A valós szám azonban ennél sokkal nagyobb lehet, mert valószínűleg több olyan áldozat is van, aki nem jelentette az esetet.

Bátorfi Botond, a Peak Financial Services pénzügyi elemzője is alátámasztja, hogy egyre több csalás történik a kriptók körül, ezért érdemes fokozott óvatossággal kezelni a virtuális valutákat. Cikkünk további részében felfedi a leggyakoribb csalásokat, és praktikus tanácsokkal vértezi fel az olvasókat.    

Hirdetés

Túl szép, hogy igaz legyen

Bátorfi be is mutatja az első módszert, amire a rug pull (szőnyeghúzás) csalásként is hivatkoznak, mivel pontosan a szőnyeget húzzák ki a felhasználó alól.

Általában mesterségesen, hazugságokkal felpumpálják egy kriptodeviza értékét, majd lelépnek az emberek által befektetett pénzzel.

Ilyen csalás történt a Squid Game sorozat után elnevezett token esetében is.

Az elemző szerint elterjedt a hagyományos pénzügyi szektorból is jól ismert módszer, amikor a potenciális befektetővel elhitetik, hogy hatalmas hozamok mellett kriptovalutákba fektetik a pénzét, miközben a mit sem sejtő ügyféltől kapott pénzt elteszik. 

A közösségi médiás átveréseknek is rengeteg formája létezik. Sokszor ajándék kriptovaluta-osztást hirdetnek meg, amihez meg kell adni adatokat és indítani kell egy utalást, hogy a felhasználó igazolni tudja bankszámlájának érvényességét. Itt tehát nem kriptovalutát lopnak el, de a csalók annak ígéretével érik el, hogy sokan pénzt utaljanak nekik – világít rá a szakértő.

Piramisjáték, adathalászat, hackerek

Szintén jól ismert módszer a piramisjáték, ahol a befektetők számának folyamatos növelésével fedik el egy kriptodeviza értéktelenségét, mert a régi befektetőket folyamatosan nagy hozamok mellett fizetik ki az újak pénzéből. Általában akkor fuccsol be, amikor elfogynak az új érkezők, épp ezért jellemző, hogy pszichológiai manipulációval próbálnak minél több embert befektetésre bírni. Ez a jól ismert FOMO-hatás, amikor az emberek megijednek, hogy kimaradnak egy hatalmas pénzszerzési lehetőségből.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/24/csalas-kriptovaluta-tozsde/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Most éppen 8 milliárddal drágult az atlétikai stadion

Most éppen 8 milliárddal drágult az atlétikai stadion

Egy friss kormányhatározat szerint 246 milliárd forintra emelkedik a Ferencvárosban épülő atlétikai stadion költsége – szúrta …