2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Közelít a negyedik hullám – ősszel is bátran utazzunk külföldre?

Hirdetés

Közelít a negyedik hullám – ősszel is bátran utazzunk külföldre?

Hiába jelent meg a hírekben a napokban, nem igaz, hogy a negyedik koronavírus hullámtól rettegve épp magyarok tömegei mondják le a horvátországi nyaralásokat. A hazai utazási irodáknál legalábbis egyelőre nem látszik hasonló tendencia – mondta el az Indexnek Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

A negyedik hullám fenyegetettsége inkább úgy hatott az utazókra, hogy aki ragaszkodott a külföldi nyaraláshoz, gyorsan szállást, repülőjegyet foglalt magának júliusra, augusztusra. Mondván, még gyorsan kinyaralja magát, mielőtt ősztől ismét bezár bennünket a járvány – árnyalja a képet az utazási szakember, támaszkodva az ügyfelek visszajelzésein túl a MUISZ friss utazási statisztikáira.

Szintén jellemző stratégia, hogy sokan máig azt mondják, hogy jobb a biztonság, ezért egyelőre továbbra sem indulnak útnak. Egy harmadik, szintén jól látható réteg pedig, most, hogy beköszöntött a klasszikus utószezonos nyaralások időszaka, kivár az utolsó pillanatig, és csak akkor foglal, mikor már biztosan látszik, hogy nem várható korlátozás a kiszemelt célországban.

Az utazásszervezők nem számítanak újabb korlátozásokra, különösen azok után, hogy a napokban több meghatározó kormányzati szereplő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli is megerősítette, hogy a

Hirdetés

kormány nem készül ősztől újabb lezárásokra.

A bevételek ugyan már csörgedeznek, ám a Covid okozta veszteségek után még mindig küszködik a szakma. Kivéve a belföldi szállodások, akik mind tavaly, mind az idén viszonylag jól teljesítettek a nyári időszakban. Ezzel együtt bíznak abban, hogy 2022-re végre egészében talpra áll a szakma.

Idén is érvényesült a Több Balaton, kevesebb Adria, így jellemzően most is többen töltötték a nyaralásukat belföldön, mint külföldön. Ugyanakkor a legnépszerűbb turista célpontok idén sem változtak, amelyek ugyanúgy:

 • Horvátország
 • Szlovénia;
 • Görögország;
 • Törökország,
 • Egyiptom,
 • Tunézia,
 • Ausztria. 

Horvátország és Szlovénia

Érvényes uniós digitális védettségi igazolvány birtokában alapvetően szabadon, korlátozások nélkül beutazhatunk Horvátországba. Illetve ugyanez érvényes a hazatérésre is.

Ugyanakkor a védettségi igazolványt turistaként már nem kérik el tőlünk a horvátországi éttermekben, szállodákban, szórakozóhelyeken, fürdőkben és strandokon. Maszkot viszont továbbra is viselni kell többek között a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, illetve a bankokban is.

Július 26-ától az összes tengerparti megye, köztük Isztria, Tengermellék, Lika-Zengg megye, Split-Dalmácia, Sibenik, Zadar és Dubrovnik területén az ötven főnél zajosabb rendezvényeket mind védettségi kártyához és előzetes megyei engedélyhez kötik.

Illetve amivel még számoljunk az utószezonos Horvátországgal, hogy a határon nyilatkoznunk kell majd az ott tartózkodás tervezett időpontjáról, valamint a szállásunk pontos címéről.

Egy kávézó terasza Rovinj városában, Horvátországban

Egy kávézó terasza Rovinj városában, Horvátországban

Fotó: Education Images / Universal Images Group / Getty Images Hungary

Szlovéniában a helyzet egyelőre változatlan, az országba továbbra is kizárólag azok léphetnek be, akiket

 • már beoltottak;
 • vagy negatív teszteredménnyel rendelkeznek;
 • illetve igazoltan átestek a koronavírus fertőzésen.

A szlovén hatóságok július közepe óta szúrópróbaszerűen ellenőrzik a védettségi igazolványok meglétét a határon. Akinek nincs védettségi kártyája, azt visszafordítják a határról.

A konzuli szolgálat jó tanácsként azt javasolja a Szlovéniába tartó magyar utazóknak, hogy a biztonság kedvéért tartsák maguknál a háziorvos által kiállított magyar-angol kétnyelvű oltási igazolást.

A negatív teszteredménnyel rendelkezők, a beoltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek igénybe vehetik a szállodákat, a szórakozóhelyeket, illetve fogyaszthatnak a vendéglátóipari egységek beltéri helységeiben. Utóbbiakban már nem kell a maszk, csak a múzeumokban és az egyéb kulturális intézményekben.

Görögország és Törökország

Amivel beléphetünk Görögországba karanténkötelezettség nélkül:

 • oltási igazolvánnyal;
 • a védettség igazolásával;
 • 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi rapid antigén teszt eredményről szóló igazolással.

Ugyanakkor a konzuli szolgálat arra figyelmeztet, ha a koronavírust szerológiai vizsgálatokkal, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/28/utazas-kulfold-nyaralas-vakcina-vedettsegi-kartya-osz-negyedik-hullam-lezaras-utoszezon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem telt házzal üzemel Hernádi Zsolt új luxusszállodája

Csaknem telt házzal üzemel Hernádi Zsolt új luxusszállodája

Várakozáson felül jól alakult – részben a pandémia miatt belföldre szorult közönség utazási kedve miatt is …