2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Köszönjük, nem kérjük

Hirdetés

Köszönjük, nem kérjük

Magyarország lemondott az európai uniós helyreállítási alap jelentős részéről. A Helyreállítási és Ellenálló képességi Eszköz (RRF) keretén belül összesen 5894 milliárd forintot igényelhetett volna a magyar kormány – amely 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból és 3382 milliárd forint hitelből áll össze –, és úgy tűnt, ebből 5797,1 milliárd forintra tart igényt az állam.

Ehhez képest Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétvégén bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével múlt pénteken, Brüsszelben, és jelezte,

Magyarország a helyreállítási alap kapcsán kizárólag a 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra nyújtja be a tervét, így a csaknem 3400 milliárd forintos hitelkeretről lemondunk.

Hirdetés

De mi áll a háttérben? Miért nem tart igényt a magyar kormány az Európai Unió gazdaságélénkítő csomagjának az egészére?

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy szükség esetén egyes konkrétan meghatározott projektre a kormány megfontolja a hitelfelvételt, de szeretnék minél alacsonyabb államadósság mellett végrehajtani a gazdaság újraindítását. Emellett hangsúlyozta, hogy az RRF hitele 2023 végéig bármikor megigényelhető. Egyébként Magyarországon kívül is van más tagállam, amely nem kért a hitelből.

A döntés kétségkívül meglepő – elvégre korábban arról volt szó, hogy a hitelkeretre is igényt tart a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/28/europai-unio-magyar-kormany-hitel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre több adókönnyítéssel számolhatnak a vállalkozások

Jövőre több adókönnyítéssel számolhatnak a vállalkozások

Jövő júliustól 15 százalékra csökken a munkabért terhelő szociális hozzájárulási adó, továbbá a cégek által …