2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Korrupciós vizsgálat a Thalesnél, az európai hadiipar óriásánál

Hirdetés

Korrupciós vizsgálat a Thalesnél, az európai hadiipar óriásánál

Házkutatást tartottak a nyomozók a Thales irodáiban Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban az elmúlt héten, mert komoly korrupciós gyanú merült fel a hadiipari cégnél.

A Thales, amelynek üzleti forgalma meghaladta a 18 milliárd eurót a tavalyi évben, a gyanú szerint rendszeresen megvesztegetett döntéshozókat annak érdekében, hogy az ő termékét válasszák. Dél-Afrikában Jacob Zuma exelnök ellen emiatt korrupciós vizsgálat is folyik.

Brazíliának 5,2 milliárd euróért épített négy tengeralattjárót a Thales, a döntéshozókat itt is jelentős összegekkel befolyásolhatták. A brazilokkal kötött szerződés előirányozza egy egész flottatámaszpont építését Rio de Janeiro államban. Ebben az ügyben már 2023 óta vizsgálódnak a nyomozók.

Hirdetés

Mi történt?

Nicolas Sarkozy, Franciaország elnöke 2008-ban négy Scorpene típusú tengeralattjáró szállításáról állapodott meg a brazil vezetőkkel. A négy tengeralattjáróból, amelyeket a Thales épített, hármat már le is szállítottak Brazíliának.

A baj az, hogy a Thales malajziai tengeralattjáró-üzlete is korrupciós vizsgálat alatt áll, pedig elég régi, 2002-es üzletről van szó.

Ezzel még nincs vége a Thales korrupciós listájának: a nyomozók megvesztegetést gyanítanak egy indiai üzlet mögött is, amelyben a francia cég vállalta India Mirage harci repülőgépflottájának felújítását.

Mi lesz most?

A vizsgálatot az Eurojust felügyelete alatt végzik, ez az Európai Unió jogi szervezete, amely összehangolja a tagállamok bűnügyi rendőrségeinek együttműködését.

A Thales bűnlajstromán nemcsak korrupció szerepel, hanem pénzmosás is, valamint bűnszövetkezet alakítása állami pénzek lenyúlására.

A végső döntést a vizsgálat ügyében Párizsban mondják ki a vizsgálóbírók, akik korábban már Sarkozy volt elnök több korrupciós ügyét is vizsgálták: ezek közül a leghíresebb az, amely Kadhafi líbiai elnök 5 millió eurós kampányfinanszírozását, illetve a katari futball-világbajnokság megszerzését érinti. Sarkozy ellen jogerős bíróság ítélet van, amely értelmében börtönbe kellene vonulnia, de a magyar származású francia politikus természetesen fellebbezett. Ha mégiscsak börtönbe kellene vonulnia Nicolas Sarkozynek, akkor ő lenne az első köztársasági elnök, aki így fejezi be politikai pályafutását Franciaországban.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240701_Korrupcios-vizsgalat-a-Thales-nel-az-europai-hadiipar-oriasanal#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Budapesten 110 késést és 12 járattörlést hozott a globális informatikai üzemzavar

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren eddig összesen 110 késés és 12 járattörlés mutat a …