2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Komoly veszély fenyeget a szolgáltatói szektorban

Hirdetés

Komoly veszély fenyeget a szolgáltatói szektorban

Már a hatósági árak sem fogják vissza az inflációt, amelyet nagyrészt az élelmiszerárak emelkedése hajt, leginkább az energiaárak drasztikus emelkedése miatt – ismertette Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. 

Az infláció 21 százalék felett van, a K&H vezető elemzője szerint 22 százalék körüli szinten tetőzik az év végén, ahol a jövő év elején is marad majd. 2023 első felében indulhat el az ütemes lassulás, jövő ősszel számít arra, hogy az infláció ismét egyszámjegyűvé válik. Idén átlagban 14,3 százalék körül alakulhat az infláció, amely jövő évre nézve is hasonló lehet. Nagy kérdés, hogyan reagál erre a munkaerőpiac, amely továbbra is feszes Magyarországon, ahol kevés a könnyen bevonható munkaerő is.

Németh Dávid szerint magas bérdinamika várható, ennek ellenére a nettó reálbérek csökkenni fognak. Mindez a háztartási fogyasztás visszaesését húzhatja magával, a zsugorodás 4-5 százalék lehet. 

Hirdetés

A legalacsonyabb jövedelmű háztartások teljes költésének 33 százalékát az élelmiszerek teszik ki, az elektromos áram 13 százalékot ad hozzá, a lakásfenntartás további költségei pedig további 8-10 százalékot jelentenek. A jövő évben ezek a költségek akár 60 százalék felé is kúszhatnak, így a háztartásoknak kevesebb pénzük marad majd a szolgáltatásokra. Ezért a kereslet irántuk hamar és gyorsan beeshet. 

Németh Dávid szerint közel állunk a recesszióhoz, a jövő évben a stagnálás határán billeg a magyar gazdaság, a kilábalás gyorsasága kérdés lesz, 2024-ben is 3-3,5 százalékos növekedési dinamika térhet csak vissza. 

Magyarország Achilles-sarka jelenleg a folyó fizetési mérleg hiánya, GDP arányban 8 százalékos csökkenés lehet idén, ez 2023-ban a felére mérséklődhet. Ugyanakkor az idei előrejelzés magasnak számít, főleg régiós összevetésben, míg a költségvetési egyenleg nagyjából megfelel a régiós szinteknek. A vezető elemző a javulásra azért számít, mert a kormányzati politika törekszik a konszolidációra. A költségvetési hiány 3,8 százalékra csökkenhet, ez javíthat a folyó fizetési mérleget. Emellett várják a vállalati és háztartási szektor alkalmazkodását, a lakosság óvatosabb lesz, a megtakarításra fókuszálnak majd. Az uniós források érkezése várhatóan finanszírozni fogja a megmaradó folyó fizetési mérleg hiányát, amely a jövő év első felében a forint erősödését hozza magával. Így a magyar fizetőeszköz az euróval szemben 380-390 forintra erősödhet átmenetileg. Az év második felében, amikor a Magyar Nemzeti Bank várhatóan elkezdi csökkenteni az alapkamatot, a forint a 390-400-as sávban stabilizálódhat. 

Kihívások a vállalkozások előtt 

„A makrogazdasági környezet drasztikus változása miatt már nem elég néhány ponton beavatkozni és költséget […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/20/kh-bank-inflacio-recesszio-haztartas-fogyasztas-elelmiszer-elemzes-gazdasag-nagyvallalatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Korrupcióellenes intézkedésekhez köthetik a Norvég Alap pénzeit is

Korrupcióellenes intézkedésekhez köthetik a Norvég Alap pénzeit is

Újabb ülésen vannak túl az Európai Gazdasági Térséget (EGT) alkotó EU27-ek, valamint Liechtenstein, Izland és …