2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kiskaput nyitott az EU a saját oroszolaj-szankciójába

Hirdetés

Kiskaput nyitott az EU a saját oroszolaj-szankciójába

Nagyon fontos rendelet jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben. A rendelet a február ötödikétől érvényes, az orosz olajra kirótt újabb szankciók alól ad részleges felmentést. A döntést az Európai Unió hozta meg, így automatikusan beépült a magyar jogrendbe, Orbán Viktor tehát a közlönyben ezt csak formálisan honosította.

A február 5-én élesedő szankció lényege, hogy nem lehet a továbbiakban orosz nyersolajból finomított termékeket behozni az EU-ba, illetve tilos az orosz nyersolajból finomított termékekkel kereskedni az EU-n belül. Orosz nyersolaj tavaly december 5. óta már csak a Barátság csővezetéken érkezik az EU-ba, például hozzánk. Az ebből finomított benzint, dízelt, egyebeket most még eladhatjuk bármelyik EU-s tagállamnak, de bő két hét múlva már nem. Ez lett volna az eredeti szankció.

A keddi rendelet bizonyos megkötésekkel azonban lehetővé teszi, hogy február 5. után is mehessen tovább az, amit a szankció megtilt. A következőket mondja ki:

Hirdetés

továbbra is lehet orosz olajból gyártott olajtermékeket eladni, átadni és szállítani más uniós tagállamnak és harmadik országoknak is, de csak akkor, ha az ország az eladott, átadott, leszállított, oroszalapú olajtermék tömegével megegyező tömegű nem orosz olajból gyártott olajterméket vásárol, és ezt igazolni is tudja.

Leegyszerűsítve: ha február 5. után el akarok adni, mondjuk, Szlovákiának egy vödör orosz olajból finomított benzint, akkor megtehetem, de csak akkor, ha cserébe veszek egy vödör bármilyen, csak nem orosz olajból finomított benzint, és a vásárláskor kiállított blokkot be is tudom mutatni.

A fentiek alól kivételt jelent Ukrajna: ide korlátozás nélkül lehet eladni, vinni orosz eredetű olajtermékeket.

A rendelet azt is kimondja, hogy az olajtermék gyártásakor is engedélyezett az orosz nyersolaj egyéb olajokkal való keverése, csak erről is pontos nyilvántartást kell vezetni, fel kell írni, hogy melyikből mennyi ment a mixbe. Sőt, keverni lehet az orosz- és egyéb eredetű kész- és félkész olajtermékeket is, de erről is pontos nyilvántartást kell vezetni.

A nyilvántartásoknál a lényeg az, hogy egy naptári évben kijöjjön a matek, vagyis, ha mondjuk januárban vettem orosz olajat vagy olajterméket, és azzal üzleteltem vagy kevergettem, akkor ugyanazon év december végéig tudjam igazolni, hogy az év során megvettem ugyanannyi más eredetű olajat vagy terméket is, tehát a kettő egy éven belül egyenlítse ki egymást.

A fentiekkel az EU minden bizonnyal arra a tényre reagált, hogy a molekulákat nem lehet felcímkézni, Oroszország viszont számos eszközt bevet a nyugati tilalmak kijátszására annak érdekében, hogy tovább folytassa olajkereskedelmét ott is, ahol már nem lehetne.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230120_Kiskaput_nyitott_az_EU_a_sajat_oroszolajszankciojaba#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon „Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es …