2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kínos bénázások a GVH aktáiból

Kínos bénázások a GVH aktáiból

A versenyhivatal nem habozik, ha oda kell csapni: akár többmilliós bírságot is kiszab, ha egy cég bizonyítékokat semmisít meg, akadályozva ezzel a hatósági vizsgálatot.

A Gazdasági Versenyhivatal a napokban jelentette be, hogy egy folyamatban lévő kartellügyben többmilliós eljárási bírságot szabott ki egy vállalkozásra, amiért a cég a versenyhivatali rajtaütés során a feltételezett kartelljogsértéshez kapcsolódó, elektronikus bizonyítékokat semmisített meg.

Az egyik munkatárs ugyanis több, a hatóság által vizsgált, feltételezett versenykorlátozással kapcsolatos könyvtárat és fájlt törölt a cég számítógépéről.

Azonban nem járt (teljes) sikerrel, mert a GVH szakemberei a kitörölt adatok többségét végül vissza tudták állítani. A végeredmény bírság lett: a versenyhivatal ráadásul ebben a konkrét ügyben a maximális eljárási bírság kiszabása mellett döntött, ami az előző évi nettó árbevétel 10 százaléka. Megkérdeztük a hatóságot, hogy melyik vállalatról szól a történet, azonban folyamatban lévő kartellügyről lévén szó „a cég neve az eljárás sikeressége érdekében nem nyilvános”.

Hátizsákos sumákolástól az azonnali selejtezésig

Hasonló ügyeskedésekbe belefutnak olykor a hatóság emberei. A helyszíni kutatást minden esetben előzetes bírósági engedély alapján végzik, az eljárás alá vont vállalkozások teljes körű együttműködésre kötelezettek a helyszíni kutatások során. Ez magában foglalja azt is, hogy nem semmisíthetnek meg sem papíralapú, sem elektronikus iratokat, adatokat, továbbá az azokhoz történő teljes, esetleges titkosítástól mentes hozzáférést – azok tényleges, földrajzi helyétől függetlenül – a lehető legrövidebb időn belül biztosítaniuk kell a GVH vizsgálói […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/10/10/gvh_helyszini_kutatas_bizonyitekok_megsemmisitese/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Újabb váratlan nehézség fenyegeti a Dunaferrt

Újabb váratlan nehézség fenyegeti a Dunaferrt

Akár már a héten leállhat a nyersvas és acéltermelés a Dunaferrben, ha a MÁV Záhonynál …