2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kínai hitelből épülne a ferihegyi vasút és a Budapestet elkerülő vonal is

Hirdetés

Kínai hitelből épülne a ferihegyi vasút és a Budapestet elkerülő vonal is

Minden mástól elkülönülő, a meglévő hálózatba nem becsatlakozó, részben magasvasútként futó pályán épülhet meg a ferihegyi vasút egy kínai elképzelés szerint, ráadásul úgy, hogy még az árazása is teljesen független lenne a MÁV-tól, vagyis nem kapcsolódna be a fővárosi közlekedési hálózatba, csak a repülőtér és Rákosrendező között ingázna – írta meg az iho.hu. A portál azt is tudni véli, hogy szintén kínai hitelből, kínai alvállalkozókkal épülhet a Budapestet elkerülő V0 vasútvonal is. A Telex úgy értesült kormányközeli forrásokból, hogy mindkét információ igaz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben tárgyalt és be is jelentette, hogy „megnyílik a lehetőség, hogy külső finanszírozással” lehessen fejleszteni a vasúti hálózatot. Részleteket akkor még nem mondott arról, hogy mi a pontos terv.

A terv finoman szólva sem új: már 2011-ben voltak tárgyalások arról, hogy kínaiak építsék a ferihegyi vasutat, amely a repülőteret összekötné a Budapest-Záhony vasútvonallal (azon a vonalon a reptér másik, 1-es termináljánál van a Ferihegy nevű vasúti megálló, de azt a terminált 12 éve nem használják, a használatban lévő 2-eshez nagyobb munka kell, mert az távolabb van mindegyik meglévő vasútvonaltól). 2019-ben pedig szinte szó szerint a most előkerült tervekről írtunk – sőt, már akkor is szó volt arról a vitáról, hogy a kínaiak inkább Rákosrendező felé vinnék a vasutat, a szakma magyar képviselői pedig azt szeretnék, hogy kapcsolják be a záhonyi vonalba. Ez volt a több, mint öt évvel ezelőtti cikkünk, a tervek nagyjából ugyanezek most:

Hirdetés

A kínai állam komplett tervvel repült rá a ferihegyi gyorsvasút építésére

Évek óta készen vannak a tervek a budapesti reptéri vasútra, de az mégsem épül, és az egyetlen ehhez kapcsolódó hír az utóbbi időben az volt, hogy – egyes találgatások szerint a vasút miatt – visszavonták a reptéri parkolóház építési engedélyét. A hvg.hu birtokába került egy attól eltérő, kínai terv, amely erre is magyarázatot ad.

Azóta két válság volt és most épp összeomlóban van a költségvetésünk, szóval pénz nincs, viszont az akkumulátorgyárak kiszolgálása és a termékeik elszállítása miatt muszáj lenne valamit építeni. A Telex forrása szerint a kormány az EU-forrásról lemondott, magyar forrás nincs, úgyhogy marad megoldásként a kínai hitel.

Ehhez jönne hozzá a Budapestet délről elkerülő V0 teherforgalmi vonal is. Ez is egy régi terv, az előkészítésnek többször is nekivágtak már, de mindeddig semmi nem lett belőle.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240427_kinai-hitelbol-epulne-a-ferihegyi-vasut-es-a-budapestet-elkerulo-vonal-is#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kína óriásit kaszálhatna Európán, ha ez megvalósulna

Lelassult az elektromos járművek piaca az idén. Az évekig tartó szárnyaló eladások után a növekedés …