2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kína majdnem feláldozott mindent a járvány miatt, de itt a fordulat

Hirdetés

Kína majdnem feláldozott mindent a járvány miatt, de itt a fordulat

Az elmúlt hetekben a kínai tőzsdén komoly fellendülést lehetett tapasztalni, és a pekingi kormány egyre jobban fokozza erőfeszítéseit, hogy ismét helyreálljon az ország gazdasága. A koronavírus miatti zárlatok és az országot sújtó amerikai technológiai szankciók folyamatosan megrázták a kínai piacokat. Viszont a mostani folyamatokat jól szemlélteti, hogy az ott jegyzett vállalatok irányadó indexe több mint 10 százalékkal emelkedett a május eleji mélypont óta. Ez főleg annak köszönhető, hogy a kormány jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket vezetett be – köztük az egyik legfontosabb, hogy a jegybanki alapkamatot a múlt hónap végén rekord mértékben csökkentették.

A hongkongi Stock Connect kereskedési rendszert használó offshore befektetők a múlt héten 5,5 milliárd dollár értékben vásároltak fel Sanghajban és Sencsenben jegyzett részvényeket, ami tovább növelte a kínai vállalatok papírjainak nagyarányú vásárlását a hónapban. Az adatok alapján a kínai részvénypiacra irányuló külföldi befektetések beáramlásai idén nagyjából 6 milliárd dollárral (mintegy 2 200 milliárd forinttal) emelkedtek, ez a március eleji szintek fölé emelte a meglévő részvényállományokat.

„Egyértelműen fordulat állt be a piacokon” – ezt Tim Moe, a Goldman Sachs ázsiai részvénystratégája mondta, hozzátéve, hogy a nemzetközi befektetők hajlandóbbá váltak a kínai tőzsdei befektetésekre. A nemzetközi kereslet visszatérése szembetűnő szakítást jelent az év elejéhez képest, akkor a zárlatok miatti gazdasági károktól való félelem uralkodott a piacokon. Az orosz–ukrán háború geopolitikai következményei és a technológiai ágazatot ért szankciók miatt a kínai részvénypiac 2015 óta a legrosszabb évkezdését produkálta.

„A gazdasági visszapattanás szerintem már megkezdődött, amikor Sanghajban feloldották a zárlatot. A májusi kereskedelmi adatok kifejezetten kedvezők. Az elmúlt hét tőzsdei és munkanélküliségi adatai egészen jók. Egyértelmű, hogy valamiféle pozitív változás kezdődött. A nagy kérdés inkább most az, hogy hol milyen lezárások lesznek megint” – nyilatkozta az Indexnek Salát Gergely, a Külügy és Külgazdasági Intézet Kína-szakértője.

Hirdetés

Kínában kongresszus lesz

A tavalyi, a technológiai szektor elleni szabályzások enyhülésére utaló jelek segítettek megváltoztatni a hangulatot. A szektornak nyújtott segítségek valószínűleg részei Peking azon törekvésének, hogy segítsen a gazdaságnak elérni az idei 5,5 százalékos növekedési célt anélkül, hogy feladnák a növekedést visszafogó zéró-Covid-politikát. Annak ellenére, hogy egyes befektetők egyre jobban bíznak abban, hogy Peking képes a gazdaságot a gyorsabb fellendülés irányába terelni, továbbra is jelentős kockázatokkal kell számolni: Li Ko-csiang, az ország miniszterelnöke május végén arra figyelmeztetett, hogy

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/18/gazdasagi-novekedes-kina-gazdasagi-hangulat-recesszio-peking/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

A több évtizedes gazdasági válsággal és a 2006 óta hiperinflációval küzdő Zimbabwéban ugyanis épp erre …