2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kína is drágulást szabadít a világra

Hirdetés

Kína is drágulást szabadít a világra

Oroszország tehet a globális élelmezési válságról és a magasabb energiaárakról az Ukrajnával folytatott háborúja miatt, de Kína – a radar alatt – három olyan területen is lépéseket tett, amelyek világszerte súlyosbítják az inflációt – állapította meg a Peterson Institute for International Economics (PIEE) friss elemzésében.

Alapvetően Oroszország háborúja miatt a globális gabonaellátás került válságba, étolajhiány jelentkezett, de mivel blokkolják a műtrágyaexportot, máshol is a terméshozamok visszaesésére lehet számítani. Viszont eközben Kína azokon a piacokon okoz ellátási problémákat, amelyeket a háború egyébként érintetlenül hagyna. 

Az elemzők két fontos árucikk – a műtrágya és a sertéshús – esetében emelték ki a Kína által bevezetett korlátozásokat és vámokat.

Hirdetés

De az ázsiai óriás, a világ egyik legnagyobb acéltermelője, és a fémexportra szintén korlátozásokat vezetett be, amely a mezőgazdaság mellett az ipari termelést is nyomás alá helyezi.

„Kínával az a baj, hogy továbbra is úgy viselkedik, mint egy kis ország… úgy tesznek, mintha koldusszegények lennének, ezért úgy oldják meg a hazai problémákat, hogy annak költségeit máshol élő emberekre hárítják át” – foglalták össze véleményüket a jelenségről Chad Bown és Yilin Wang, a PIIE elemzői.

A műtrágyaárak Kínában és világszerte tavaly kezdtek el emelkedni az erős kereslet és a magasabb energiaárak miatt, de az oroszukrán háborút követően azóta még magasabbra szöktek. A probléma az, hogy Peking már tavaly júliusban utasította a nagy kínai cégeket, hogy függesszék fel a műtrágya exportját. Érvelésük szerint csak így tudják biztosítani a hazai ellátást. Októberben, amikor az energiaárak tovább emelkedtek, a hatóságok további ellenőrzéseket rendeltek el a talajjavítók exportjára vonatkozóan. A korlátozások idén is folytatódtak, és legalább a nyár végéig tartanak.

„A nem vámjellegű akadályok e kombinációja a kínai műtrágyaexport erőteljes csökkenéséhez vezetett. Mivel több termelést tartottak otthon, a kínai műtrágyaárak kiegyenlítődtek, sőt azóta már csökkenésnek indultak” – írták az elemzők, akik szerint ez mutatja, hogy javult az országban a kínálati oldal, de az a mennyiség, ami ezt előidézte, a világ más tájairól hiányzik. Látszik is ez a globális piacokon, ahol idén

több mint kétszeresükre emelkedtek az árak az egy évvel korábbi szinthez képest.

A PIIE szerint Kína részesedése a globális műtrágyaexportból a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/05/inflacio-kina-oroszorszag-ellatasi-zavarok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

Egy amerikai recesszió magával ránthatja egész Európát

A világszerte tapasztalható infláció, az emelkedő olajárak és a globális instabilitás miatt egyre több közgazdász …