2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kimondták a közgazdászok a német gazdaságról, amit nagyon nem akartunk hallani

Hirdetés

Kimondták a közgazdászok a német gazdaságról, amit nagyon nem akartunk hallani

A müncheni székhelyű Ifo intézet felmérése szerint a szakképzett munkaerő hiánya különösen a szolgáltatási szektorban mutatkozik meg, júliusban a vállalkozások mintegy 54 százalékát érintette. A gyártási szektor 45 százaléka is panaszkodott munkaerőhiányra.

Egyre több cég kénytelen csökkenteni a termelését, mert egyszerűen nem talál elég munkaerőt. Közép- és hosszú távon ez a probléma valószínűleg még súlyosabbá válik

nyilatkozta a Bloombergnek Stefan Sauer, aki az Ifo munkaerőpiaci kutatója. Németország gazdasága a második negyedévben stagnált a rekordszintű infláció, az ellátási hiányok és az energiaválság miatt.

Közgazdászok szerint a második félévben szinte elkerülhetetlen a recesszió.

Hirdetés

Az elemzők szerint a munkaerőpiac még jól tartja magát: a munkanélküliség elmúlt két hónapos emelkedése nagyrészt az ukrán menekültáradat hatása lehet. A tisztviselők júliusban több mint 880 ezer üres álláshelyet regisztráltak, és azt mondták, hogy a munkaerő iránti kereslet továbbra is nagyon erős.

Stagnáltak a második negyedévben

A várt, csekély növekedés helyett a német gazdaság a második negyedévben az előző negyedévi teljesítményét hozta a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló, pénteki jelentése szerint. A második negyedévben a német bruttó hazai termék nem változott az előző negyedévihez képest. Az előzőben, az idei első negyedévben 0,8 százalékos volt a növekedés.

A gazdasági aktivitást a második negyedévben elsősorban a magán- és kormányzati fogyasztás támogatta. A nettó export azonban fékező hatással volt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/02/gazdasagi-valsag-nemetorszag-recesszi-energiaellatas-munkaeropiac/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb rendkívüli intézkedést vezetett be a magyar kormány

Újabb rendkívüli intézkedést vezetett be a magyar kormány

„A háború és a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel …