2020. szeptember 26., szombatMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kidurrant a Tesla-lufi, még jó, hogy csak ekkorát szólt

Kidurrant a Tesla-lufi, még jó, hogy csak ekkorát szólt

Kedden a Tesla-papírok árfolyama 21 százalékot zuhant, ami az elektromos autógyártó történetének legrosszabb eredménye, miután sok befektető várakozásával szemben a legnagyobb amerikai vállalatokat felvonultató S&P 500-as tőzsdeindexbe nem került be Elon Musk cége. A Tesla papírjai a szerda estére már túljutottak az első sokkon: a napot 10,9 százalékos emelkedés után 366,3 dolláros árfolyammal zárták.

Ha valaki most a 2020-as árfolyamokra néz, akkor az látszik, hogy szeptemberben még a négyszeresét érte egy részvény az év elejéhez képest, a mostani zuhanás és a kihagyás tehát igazságtalannak tűnhet, miközben ez a piaci racionalitás minden szempontból. Felületesen nézve a Tesla a jövő cége, amely az utóbbi negyedévekben már profittermelésre is képes volt, és ahol a világ talán egyik legjobb marketingstratégiájával építik a márkát, valamint technológiailag olyan eredményeket tudnak felmutatni, amely közelinek láttatja az elektromos autózás elterjedését.

Valójában tőzsdei és autóipari szempontból éppen az volt irreális, hogy Musk cégének részvényei eddig gyakorlatilag arra az ígéretre és rajongásra drágultak, amely a cégvezért körbeveszi. Emiatt alakult ki az az ellentmondásos helyzet, hogy miközben legfontosabb piacán, az Egyesült Államokban a legfrissebb adatok szerint alig 1,3 százalékos a márka részesedése az autópiacon, de így is a világ legértékesebb autóipari vállalata, piaci kapitalizációja a keddi zárás után is 307,7 milliárd dollár körül volt. Összehasonlításképpen a sokkal elterjedtebb, korábbi listavezető Toyota konszern esetében ez a mutató csak 182,9 milliárd körül mozog.

Elon Musk

Elon Musk

Fotó: Maja Hitij / Getty Images Hungary

A Tesla elképesztő drágulásában komoly szerepet játszott a koronavírus-járvány is, mivel a kialakuló válságban a tőzsdére vándorolt az emberek megtakarításainak egy jelentős része, lévén a negatív, az inflációt jóval alulmúló kamatkörnyezetben semmi értelme nem volt egy bankszámlán tartani a pénzt. A WSJ meg is említi, hogy április és augusztus között az USA-ban népszerű tőzsdei kereskedelmi platformon, a Robinhoodon 560 ezerre nőtt, nagyjából megduplázódott azon felhasználók száma, akik birtokoltak Tesla-részvényeket.

Ráadásul erre rájátszott az is, hogy Európában több ország nagy összegekkel támogatni kezdte az elektromos autók vásárlását (még Magyarországon is indult ilyen program), ez pedig a részvényeseknek fals […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/09/11/kidurrant_a_tesla-lufi_szerencse_hogy_csak_ekkorat_szolt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 320 ezren keresnek állást

Több mint 320 ezren keresnek állást

Szeptemberben 323,4 ezren kerestek állást, ami több mint nyolcvanezer fős, 32,9 százalékos növekedés az előző …