2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kiderült, mit tesz a kormány a drágulás ellen

Hirdetés

Kiderült, mit tesz a kormány a drágulás ellen

Építőipar

A fogyasztóvédelem is beszáll az építőanyag-gyártók elleni árharcba

A fogyasztóvédelem is bekapcsolódik az építőipari alapanyagok piacának drasztikus áremelkedések miatt szükségessé vált, fokozott ellenőrzésébe. A megyei kormányhivatalok munkatársai az ország minden részében felkeresik a termékkört forgalmazó kiskereskedelmi egységeket.

Hirdetés

Gulyás Gergely elárulta, hogyan fogná meg a drágulást a kormány

„Mindannyian látjuk, hogy az építőanyagárak drámain megemelkedtek. Azt is látjuk, hogy a piaci folyamatok ehhez hozzájárulnak, de önmagukban ilyen mértékű drágulást nem indokolnak” – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Frontot nyitott a kormány a nagy sóderháborúban

A magyar kormány lépett a külföldi építőanyag-gyártókkal szemben, hogy megállítsa a vészes ütemben emelkedő építőanyagárakat. Orbán Viktor és gazdasági főtanácsadója, Nagy Márton többször is nyilatkozott róla, hogy felháborító a jelenség, főleg úgy, hogy a kormány 3 millió forintot ad lakásfelújításra, s a pénz nagy részét elviszik az egekbe emelkedő anyagárak. Csütörtök este megjelentek a részletszabályok is: kiviteli tiltás egyelőre nincsen, a kiegészítő bányajáradékkal pedig összesen hat cégre lő a kormány.

Egészségügy, gyógyszeripar

Meddig véd a vakcina? Halljuk a gyártókat!

Hazánkban jelenleg féltucat koronavírus elleni vakcina érhető el, sok mindent tudunk róluk, de talán az egyik legfontosabb infót nem: mégis meddig adnak védettséget? Körképünkben összeszedtük, hogy mit mondanak erről maguk a gyógyszergyártók.

A saját sírunkat ássuk a globális vakcinaelosztással

A WHO hiába kongatja a vészharangot, a gazdag országok egyelőre csigalassúsággal juttatnak a szegényeknek a koronavírus elleni vakcinákból. Ez számukra egészségügyi katasztrófával ér fel, a világgazdaságnak pedig ezermilliárdokban mérhető veszteséget okozhat.

Egészségesebbek lennénk, ha hétvégén is korán kelnénk?

Ma már tudományos vizsgálatok sora igazolja, hogy nincs jó hatással a szervezetünkre a szociális jetlag jelensége, amikor a hétköznapokhoz képest tovább alszunk a hétvégi napokon. Legutóbb a Semmelweis Egyetem kutatói jutottak tanulságos eredményre, hogyan hat ránk az alvásidőbeli csúszás, a szociális jetlag.

Ha CT- és MRI-gép, akkor a régiós sor végén kullogunk

Karácsony Gergely kampányszlogenné tette, hogy minden fővárosi kerületben legyen megfelelő számú CT- és MRI-készülék. Megnéztük az Eurostatban, hogy áll a hazai felszereltség régiós és európai összevetésben.

Makrogazdaság

Az egy dolog, hogy idén szép lesz a GDP, de mi jön utána?

Sorra emelik a magyar gazdaság növekedési várakozásait a különböző intézmények, elemzőházak. Legutóbb, szerdán a Kopint-Tárki jött ki a frissített prognózisával. Az idei adatok főként a tavalyi alacsony bázisnak köszönhetők, a második negyedév például rekordnövekedést hozhat. De mit hoznak majd a Covid utáni évek? – ezt a kérdéskört már a Magyar Közgazdasági Társaság két előadása járta körül, az előadók pedig kemény kritikákat fogalmaztak meg.

A vártnál magasabb a júniusi infláció

Elemzők szerint a vártnál kedvezőtlenebbül alakult az infláció: a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy év alatt a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok jelentősen drágultak.

Az MNB új fegyvere jövőre durranhat nagyot

Az Indexnek nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint rövid távon minimális hatása lesz a piacra a jegybank zöld otthon programjának, ugyanis nem sok ilyen lakás vagy ház épül ma Magyarországon. Ugyanakkor jövő év közepétől gyengébb energiabesorolású lakóingatlan már nem is épülhet majd, mert nem lehet majd használatba vételi engedélyt kiadni rá.

Környezetvédelem

Nagyot nőhet az üzemanyagár és a fűtésszámla

A szén-dioxid kvóta kiterjesztése a lakossági fogyasztásra eldöntött tény, az viszont nem mindegy, mennyivel fogunk többet fizetni a benzinért, dízelolajért és a fűtésért. A kvótaértékesítésből származó bevételből a kormánynak van lehetősége enyhíteni a terheket.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/07/11/heti-osszefoglalo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több magyar választja a kempingezést

A balatoni kempingekben július eleje óta több nemcsak a hazai, hanem a külföldi vendég is. …