2022. január 27., csütörtökMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
2022.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kiderült a csehek egyik fő exportcikke, Karel Gott sikerének titka

Hirdetés

Kiderült a csehek egyik fő exportcikke, Karel Gott sikerének titka

Ahogy annak idején mindent, az énekes karrierjét is közvetve a politika változása indította el. Nyikita Hruscsov 1956-ban elmondta a sztálinista bűnöket ostorozó beszédét a szovjet kommunista párt XX. kongresszusán, ami utat nyitott a szocialista kultúrairányítás lazítása előtt. Emiatt rendezhettek abban az időben a mai tehetségkutatókhoz hasonló versenyeket (Magyarországon a hatvanas évek elejétől a Ki mit tud? tévéműsor töltötte be ezt a szerepet, sok nagy karriert elindítva), egy ilyenen tűnt fel Karel Gott – mondta az énekes nem mindennapi karrierjének elejéről Pavel Klusák, a Karel Gott: Csehszlovák történet című könyv szerzője a Radio Prahán megjelent interjújában.

Az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején sugárzott Hledáme nové talenty tévés tehetségkutató műsor egyik felfedezettje volt. Azzal a küldetéssel indult, hogy importálja az akkori nyugati szórakoztatóipar csodáit az elszigetelt Csehszlovákiába. Imádta az amerikai Frank Sinatrát és másokat, akiket az országba becsempészett lemezeken hallgatott. Ezzel a fellépéssel akkori mércével mérve nagyon progresszív tevékenységet folytatott.

Az első fordulat

Állandó fellépője volt a cseh popzene akkori központjának, a Semafor kis színháznak, és végül 1963 fordulatot hozott az életében. Suchy és Slitr, a színház két vezetője teljesen új repertoárt írt neki, amely bombasiker lett. A kommunista párt elnyomása alatt élő országban – ami az emberek mindennapi életét is nyomás alatt tartotta – egy idő után Karel Gott a nyugati világ szimbólumává vált a dalaival.

Az emberek egy olyan életmód szimbólumát látták benne, amelyre vágytak, de nem érhették el.

Hirdetés

Ez jótékonyan hatott népszerűségére, és sok évre megalapozta sikerét.

Gott egyik különlegessége, hogy nagy karriert csinált a német könnyűzenei piacon, amit a Polydor zenekiadóval között szerződése alapozott meg. Követve a divatot Elvis Presley- és Beatles-számokat tartott a repertoárján, ám a németek valami mást, valami nem angolszász hangzást, valami közép-európait vártak tőle. Ezt az igényt teljesítette például azzal, hogy filmzeneslágereket énekelt, például a Doktor Zsivágó népszerű betétdalát, amellyel Németországban egy kissé idősebb korosztály ízlését találták el.

A hatalom markában

A keleti blokk országainak 1968-as csehszlovákiai katonai beavatkozása után több cseh sztárművész – a legismertebb talán Milos Forman filmrendező – vert gyökeret Nyugaton, ám a hatalomra kerülő keményvonalas cseh kommunista pártvezetés nem akarta elengedni Karel Gottot, Csehszlovákia legnépszerűbb emberét. Ezt állítólag a szovjet párt felső régióból tanácsolták Prága új urainak. Vélhetően volt egy informális megegyezés, amely […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/12/16/kiderult-a-csehek-egyik-fo-exportcikke-karel-gott-sikerenek-titka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Behúzza a féket az infláció a magyar gazdaságban

Behúzza a féket az infláció a magyar gazdaságban

2022 az infláció letörésével kapcsolatos törekvésekről és a bizonytalanságról szól majd globálisan és a magyar …