2020. december 6., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.06. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ki állítja meg a Barca végzetes adósságspirálba tartó szekerét?

Hirdetés

Ki állítja meg a Barca végzetes adósságspirálba tartó szekerét?

Tizenkét év után először fordult elő, hogy a Barcelona labdarúgócsapata trófea nélkül zárt egy szezont:

  • a La Ligában második lett a csapat,
  • a Spanyol Kupából az Athletic Bilbao ütötte ki a katalánokat a negyeddöntőben Busquets 93. percben szerzett öngóljával,
  • a Spanyol Szuperkupa elődöntőjében az Atlético Madrid bizonyult jobbnak (2–3),
  • a Bajnokok Ligájában pedig egy soha nem felejthető összecsapáson gyalulta földbe a legjobb nyolc között a Bayern München (2–8).

Utóbbi meccsen megdőlt a negatív klubrekord: egy félidő alatt még soha nem kapott négy gólt a Barca a sorozatban.

A sportsajtó is alaposan felpumpálta a negatív hangulatot a klub körül, ám Lionel Messi kiugrási kísérlete, Luis Suárez és Ivan Rakitic kiebrudálása, a klub szétesésére utaló játékosnyilatkozatok (Piqué) végül elvezettek ahhoz, amit sok Barca-drukker már hónapok, évek óta áhított: Josep Maria Bartomeu elnök elhagyta a székházat a vezetőséggel együtt. (Ne hallgassuk el, a csapat Bartomeu alatt is nyert négy-négy bajnoki címet és Spanyol Kupát és két Spanyol Szuperkupát!)

Lionel Messi és Josep Maria Bartomeu 2014-ben

Hirdetés

Lionel Messi és Josep Maria Bartomeu 2014-ben

Fotó: Miguel Ruiz / Getty Images Hungary

Ami jelenleg talán a legérdekesebb kérdés a klub körül, hogy

milyen állapotot hagyott maga mögött Bartomeu?

Ehhez pedig érdemes a Barcelona könyveibe tekinteni. Joseph Mailil elemző az offthepitch.com-nak készített egy alapos vizsgálatot, melyben nagyító alá vette a klub kiadásainak és bevételeinek egyes tételeit a 2015–16-os idénytől kezdve. A végkövetkeztetés súlyos: pénzügyi varázslókra lesz szükség, hogy a Covid–19-járvány következményei által tovább terhelt adósságspirálból ki lehessen vezetni a Barcelonát.

Szép remények

Bartomeu ötéves elnöki időszakának első évében (2015) 561 millió eurós árbevételt jegyzett a klub, ami minden évben emelkedett. 2019-ben ez az összeg már 852 millió euró volt, ami 2015-höz képest 52 százalékos növekedés.

A Barca a kereskedelmi bevételeket 2015 és 2019 között 64 százalékkal tudta emelni, amivel a Juventus (164 százalék) mögött második lett Európában.

A PSG (52 százalék), a régi fényét kereső Manchester United (39) vagy a Real Madrid (19) jócskán lemaradva követte a gránátvörösöket, a friss BL-győztes Bayernről (4) nem is beszélve. A Deloitte kimutatása szerint 841 milliós bevételre tett szert a 2018–19-es idény során, s ezzel megdöntött minden eddig rekordot, a történelem legnagyobbat kaszáló futballklubjává vált.

Ezekből az adatokból egyértelműen látszik, hogy az elnök, amellett, hogy nyilatkozataiban a sportszakmai teljesítmény csúcsra járatását is rendre kiemelte, valójában a „cég” gazdasági befolyását, erejét próbálta növelni – mindhiába.

A sötét oldal

A mérleg másik serpenyőjében persze ott vannak a kiadási tételek, melyek egyik legfájóbb eleme a bérköltség. Számos elemzés ekézte már a klubot emiatt, ugyanis

Európában kevés csapat fizetett annyit a játékosainak, mint a Barca.

Bartomeu első évében mintegy 340 millió euró ment el a bérekre, s az összeg egyre csak nőtt. 2018-ban, a Neymar távozását követő szezonban a fizetési tétel 378 millió euróról 529 millióra emelkedett, s mivel 2019-ben újabb emelés következett, a Barca hiába szedett be Neymar után 222 millió eurót (plusz spórolta meg a kieső bérét), a vaskos összeg el is tűnt a süllyesztőben. Rakitic és Suárez […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/14/barcelona_adossag_covid/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mélyponton az albérletárak Budapesten

Mélyponton az albérletárak Budapesten

Bezuhantak a budapesti albérletárak a koronavírus-járvány második hullámának hatására, november elejétől, a vészhelyzet kihirdetését követően …