2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kevesebb fát vágnak ki karácsonyra, az idei szárazság pusztította a fenyőket

Hirdetés

Kevesebb fát vágnak ki karácsonyra, az idei szárazság pusztította a fenyőket

A tévhitekkel ellentétben a piacra kerülő áru nem erdők „kiirtásából”, hanem faiskolákból származik – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

A vágásra szánt fákat átlagosan öt-tíz évig gondozzák. Egy hektáros területen körülbelül kilencezer fa fér el, ebből 250-300 darabot vágnak ki egyszerre. A leggyorsabban a lucfenyők nőnek, ezeket öt-nyolc évesen, az ezüstfenyőket hat-tizenegy évesen, a nordmannokat pedig csak a nyolcadik évtől értékesítik. Korábban a termelők maguk hordták a fővárosba az áruikat, ma a fenyők nagyobb részét kereskedőknek adják el.

Mint arról beszámoltunk, idén 10 százalékos drágulásra számíthatunk a karácsonyfák tavalyi árához képest, miközben a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés. Hat-hétszáz termelői családnak biztosítanak megélhetést a karácsonyi fenyők körülbelül 300-3500 hektáron. A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba.

Hirdetés

Az idei szárazság elpusztította az állomány felét

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/24/karacsonyfa-fenyofa-termeles-magyarorszag-advent-unnep-karacsony-dragulas-inflacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

Az üzleti bizalmi index négy hónapja került a negatív tartományba, ami azt jelenti, hogy több …