2023. június 9., péntekMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.09. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kétszáz dobásod van, egyre több doboz jár vissza

Hirdetés

Kétszáz dobásod van, egyre több doboz jár vissza

Minden Doboz Visszajár (MDV). Ez annak az európai kezdeményezésnek (Every Can Counts – ECC) a magyar megfelelője, amihez a Returpack Kft. is csatlakozott. Feladat van bőven, hiszen Magyarországon évente csaknem 1,2 milliárd darab alumíniumdobozt bocsátanak ki, a társaság célja, hogy ebből minél többet visszagyűjtsön az újrahasznosítás jegyében. A Returpack 2006-ban jött létre, egyik fő partnerével, a Magyar Sörgyártók Szövetségével 2009-től dolgozik együtt, az első visszaváltó automatát pedig 2010-ben helyezte ki másik partnere a SPAR-ral történt kooperáció részeként, az évek alatt pedig tovább bővült kör – többek között a Tesco, valamint az Auchan áruházainál is találkozhatunk Returpack-automatákkal.

Ma már száz településen 200 ilyen berendezés van, elsősorban szuper- és hipermarketek mellé telepítve, amivel elérik a lakosság több mint felét. A sörgyártókkal való együttműködés nem a véletlen műve, hiszen itthon az aludobozok mintegy kétharmada sörös, a fennmaradó részen pedig főként az energiaitalok és az üdítők osztoznak.

Hazai know-how

A Returpack egy teljes mértékben magyar innováció. Az automata, illetve a hozzá kapcsolódó informatikai szoftverek teljes mértékben hazai know-how, a technológiai fejlesztés, illetve a gyártás is itthon történik. A gépek alkatrészbeszerzéseinek 90 százaléka magyarországi beszállítókon keresztül valósul meg, a maradék 10 százalék köthető külföldi partnerekhez.

Egy olyan visszaváltó technológiát fejlesztettünk ki, ami kényelmessé teszi a visszagyűjtést. Ennek része, hogy az automaták a már sérült, összegyűrt, összelapított aludobozokat is visszaveszik, ezáltal a visszaváltáshoz nem szükséges az aludobozok eredeti állapotának megtartása, mivel azok otthoni tárolása és elszállítása is problémákat okoz

Hirdetés

– mondta az Indexnek Vida Péter, a Returpack Kft. ügyvezetője. Ezen technológia megvalósítása műszaki kihívást állított a vállalat elé, amit sikerült megugrani, így az automaták képesek megkülönböztetni az aludobozokat más, hasonló méretű, de nem alumíniumból készült tárgyaktól. Ez azért kulcstényező, mert az újrahasznosítás piacképessé tételéhez tiszta alumíniumra van szükség.

Vida Péter külön kiemelte azt az informatikai fejlesztést, aminek köszönhetően az automaták valós idejű kapcsolatot létesítenek a szerverrel, ezáltal a központban percre pontosan monitorozható az automaták telítettsége. A teljes begyűjtési lánc nyomon követése megvalósul ezáltal, ami bár nem a cég innovációja, de az üzemszervezés egy rendkívül korszerű módja.

A hazai know-how pedig már a határon túl is hódít. 2016-ban Romániában, majd Lengyelországban, Hollandiában és Belgiumban is forgalomba helyeztek Returpack-automatákat, sőt idén már az Egyesült Államokban is jelen lesznek a vállalat berendezései, amelyek egy szintén önkéntes alapon működő aludoboz-visszaváltási kezdeményezés begyűjtőpontjaiként funkcionálnak. És itt még nem állnának meg. Több régiós, illetve nyugat-európai országot is célkeresztben tart a társaság. Ráadásul a jelenlegi önkéntes alapon működő gyűjtőautomaták mellett a betéti díjas piacra is belépnének, ami azonban más rendszerű automatákat igényel – ezek fejlesztése már folyamatban van.

Vida Péter

Vida Péter

Fotó: Németh Kata / Index

A Returpack vállalatként 30 főt foglalkoztat, ehhez jön a kereskedelmi partnerek által biztosított vagy épp a külföldi jelenléthez szükséges munkaerő.

A kedvezőtlen gazdasági környezet – az energia- és üzemanyagárak elszállásával, valamint az infláció megugrásával – jelentette költségnövekedés a vállalatot is érintette, de elmondható, hogy évek óta stabilan 500-700 millió forint körül alakul az árbevétel, ami nagyban függ az alumínium tőzsdei árától.

A forint-euró árfolyam alakulása szintén kardinális kérdés a cég eredményét tekintve, hiszen a feldolgozott alumíniumot exportálják, főként Németországba, Franciaországba, Nagy-Britanniába.

Végtelen újrahasznosítás

Vida Péter rámutatott, hogy a fém előnye a végtelen újrahasznosítás lehetősége, hiszen – anyagszerkezetének köszönhetően – bármennyiszer újraolvasztható, ráadásul óriási energiamegtakarítással is jár, hiszen az újrahasznosítás az új doboz gyártásához képest 95 százalékkal kevesebb energiát emészt fel. Összehasonlításképp: a műanyag két-három ciklust bír ki, míg egy fémdoboz 60 naponként ismét a boltok polcain lehet. Ezen előny kiaknázásának elengedhetetlen feltétele, hogy az aludobozok száz százalékban alumíniumot tartalmazzanak.

Az elmúlt tíz évben a Returpack közel egymilliárd aludobozt hasznosított újra, amivel a rákospalotai hulladékégető 1,5 éves termelésével egyenértékű villamos energiát és szén-dioxidot, valamint Budapest valamennyi személygépkocsijának egyéves károsanyag-kibocsátásának megfelelő szén-dioxidot takarított meg.

A végtelen számú újrahasznosítás apropóján adódik a kérdés, hogy elérhető lenne-e a teljes mértékű körforgásos hulladékgazdálkodás az aludobozok piacán. Vida Péter szerint nem elképzelhetetlen, ám ehhez mindenekelőtt

szemléletváltásra van szükség, a fogyasztók gondolkodásának részévé kell tenni, hogy nem csak az aludobozok, de mindennemű csomagolás az újrahasznosítás útjára lépjen, függetlenül attól, hogy azt kevesebb vagy több alkalommal lehet megtenni.

Továbbá szintén fontos lenne a különböző csomagolások újrahasznosításában érdekelt szereplők együttműködése a visszagyűjtés minőségének javítása érdekében.

20230510- MG 3769

Fotó: Németh Kata / Index

Átlag alatt a hazai visszagyűjtés

Magyarországon az alumíniumkibocsátás évről évre növekszik, miközben a visszagyűjtési arány tartja a jelenlegi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/16/returpack-minden-doboz-visszajar-korforgasos-gazdalkodas-hulladek-szemet-hulladekgazdalkodas-aludoboz-mohu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezerszeres nap a Sparnál: annyi akciót élesítenek egyszerre, hogy alig lehet követni

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20230608-ezerszeres-nap-a-sparnal-mutatjuk-a-reszleteket.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …