2020. május 26., keddMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Két fronton szorongatja a járvány a magyar mezőgazdaságot

Hirdetés

Két fronton szorongatja a járvány a magyar mezőgazdaságot

A koronavírus-járvány az élet szinte minden területére kihat, boltok zárnak be, munkahelyek szűnnek meg. Azonban van egy téma, amely a szó szoros értelmében létfontosságú, mégis eddig viszonylag kevés médiafigyelmet kapott: a mezőgazdaság.

Hirdetés

Az exportra dolgozó termelők komoly bajba kerülhetnek, sokaknak az utolsó pillanatokban kell stratégiát módosítaniuk, és egy-egy fontos importcikk, például növényvédőszer vagy vetőmag hiánya komoly problémát jelent.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az érintettekkel és az Agrárminisztériummal folyamatos egyeztetésben összeállított egy körképet, amelyben sorra vették, milyen kérdések, nehézségek, kihívások fenyegetik a magyar mezőgazdaságot.

Akadozó áruforgalom

Ahogy a teljes magyar iparban, a mezőgazdaságban is kulcskérdés, hogy biztosítva legyen az áruk, alapanyagok mozgása. Azonban az elmúlt bő hétben komoly torlódások alakultak ki a határokon, hála annak, hogy a járványügyi korlátozások miatt ismét ellenőrzéseket vezettek be. Nem ritkák a kilométeres kamionsorok sem, és ez nem csak a magyar iparnak jelent komoly kihívást, de az agrárszektornak is.

Külön kormányzati intézkedések voltak szükséges például a juhágazatban, ugyanis az egész éves bevétel jelentős hányadát a húsvétra értékesített vágóbárány adja, amelynek az egyik fő piaca Olaszország, ha ez kiesik, az súlyos csapás a tenyésztőknek.

Az intézkedések ellenére jelenleg exportra nehéz fuvarozót találni és érezhetően emelkedtek a fuvarozás költségei is.

Vannak olyan szezonális termékek (például a spárga, amelynek értékesítése és kiszállítása az export célországokba április hónapban koncentrálódik), amiknek veszélybe kerülhet a piacra jutása – írja a NAK.

Van áru, csak rossz helyen

De belföldön is jelentős változásokat hozott a járvány, a kistermelők, manufaktúrák többsége eddig előállított termékének nagyjából 70 százalékát egycsatornás úton értékesítette, például bizonyos piacokon, vagy vendéglátósoknak. Azonban mindkét területen folyamatosak a bezárások, vagy rövidültek a nyitvatartások, így a beszállítóknál jelentős árufelesleg halmozódott fel, miközben a kiskereskedelmi egységek (boltok) túlterheltek és áruhiánnyal küzdenek.

Üres polcok egy magyar szupermarketben március közepén

Üres polcok egy magyar szupermarketben március közepén

Fotó: Olvasónk / Index

Megoldást jelentene a NAK szerint, ha a termelők valamilyen házhoz szállítási modellben közvetlenül a vásárlókhoz tudnák eljuttatni a termékeiket, azonban erre nincs meg az infrastruktúra.

Súlyos csapás, hogy egyszerre esett vissza az export és a belföldi kereslet is.

A halágazat is komoly bajban van, ugyanis bezárult az exportpiac, és drasztikusan visszaesett a vendéglátás is, amely hal egyik nagy felvásárlója. 

És ehhez még hozzájön az import bizonytalanná válása is. Ahogyan már tavaly írtunk róla, a magyar burgonyatermelés a töredékére zsugorodott az elmúlt húsz évben, és egyre inkább behozatalra szorulunk krumpliból. Ez most igencsak rosszul jön, ugyanis blokkolták a francia importot, így keresleti piac alakult ki burgonyából a magyar nagykereskedésekben.

Lisztből is volt egy kisebb hiány, de ezt az okozta, hogy a malmokat nagyobb fokozatra kapcsolták, folyamatosan üzemelnek, csak az időszakos karbantartások elvégzéséhez szükséges időszakban állnak le. Emiatt az üzletláncok ellátásában fennakadás nem várható.

Nagy csapást jelent a járvány a dísznövényesekre, ugyanis nekik tavasszal van a fő szezon, az ekkor kiesett értékesítéseket a NAK jelentése szerint később nem lehet pótolni. Jelenleg az export-visszaesés 90 százalékot, az importvisszaesés 100 százalékot, míg a belföldi értékesítés visszaesése 80 százalékot tesz ki. 

Érdekesség, hogy a növények árusítását Németországban a járványügyi korlátozások mellet is engedélyezték, azok „rekreációs hatása” miatt, azaz, hogy kedvüket lelik bennük az emberek.

Munkaerő-gondok 

Vannak olyan szakágak, ahol a bevételkiesés miatt veszélybe kerültek a munkahelyek is, a normál munkamenet lelassult vagy leállt, és a dolgozók bérét sem biztos, hogy ki tudják majd gazdálkodni. 

Vannak olyan állattartó telepek, például ilyenek a nyúltartó-telepek, ahol a dolgozók a fertőzéstől félelemre hivatkozva nem mennek be dolgozni.

Ezeken a helyeken komoly gondot okoz a kieső munkaerő azonnali pótlása. De gondot jelenthet az olyan munkaigényes ágazatokban, mint pl. a kertészetben, az is, hogy bizonytalan, mikor érkezhetnek majd megint idénymunkások Szerbiából, Romániából és Ukrajnából.

Mezőgazdasági idénymunkások golden almát szednek a földről

Mezőgazdasági idénymunkások golden almát szednek a földről

Fotó: Balázs Attila / MTI

A NAK szerint kiemelten fontos, hogy ha esetleg szigorúbb járványügyi intézkedések lépnek majd életbe, azok ne gátolhassák a szántóföldi és a kertészeti munkák elvégzéshez szükséges munkaerő hozzáférhetőségét. Különösen a kertészetre lenne súlyos csapás az emberhiány, ugyanis a gyorsan romló, friss termékek esetén kritikus, hogy megfelelő számú munkaerő rendelkezésre álljon a betakarítás, csomagolás és egyéb logisztikai művelet során.

Etetni járvány idején is kell

De nem csak a növénytermesztés, hanem az állattartás esetén is észben kell tartani, hogy járvány ide vagy oda, a mezőgazdaságban nem áll le az élet. A gazdáknak mindenképpen gondoskodniuk kell az állataikról, így fontos, hogy bármit is hoz a jövő, ők – a megfelelő óvintézkedések mellett – továbbra is napi szinten hozzáférjenek a jószágaikhoz. Különös veszélyben vannak a méhek, ugyanis a méhcsaládokat jellemzően a lakóhelytől távolabb tartják, pedig az ő szerepük nem merül ki az méz előállításában, hanem a beporzásban is nagy szerepük van, ezért fontos, hogy a méhészek egy esetleges lakhelyelhagyási tilalom esetén is tudják gondozni őket.

A helyzet kezelését nehézzé teszi, hogy míg egy autógyárat tetszőlegesen le lehet állítani, majd újraindítani, az állattartást nem lehet csak úgy felfüggeszteni.

De mit mond a piac?

A jelenlegi krízisben ellentmondásos hatások érvényesülnek a mezőgazdaságot illetően, de még így is lehetőségeket jelenthet az agráriumnak a mostani helyzet – mondta el az Indexnek Malatinszki György, a speciális tápanyag-utánpótlási megoldásokkal foglalkozó, magyar tulajdonú Malagrow Kft. ügyvezető igazgatója.

<img id="kep_szerkfoto_image_32204157" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/03/27/ket_fronton_szorongatja_a_jarvany_a_magyar_mezogazdasagot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Soha nem romlott ennyit egy év alatt az euróövezet eladósodottsága

Soha nem romlott ennyit egy év alatt az euróövezet eladósodottsága

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …