2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Készüljünk fel a tartós pénzromlásra!

Hirdetés

Készüljünk fel a tartós pénzromlásra!

A Magyar Nemzeti Bank hetekkel ezelőtt megüzente, hogy változás állhat be az alapkamat-stratégiában, s ezt szerdán megerősítette Virág Barnabás, a jegybank alelnöke. A Portfolio hitelezésről szóló konferenciáján arról beszélt, az elmúlt 10 évben elfeledkezhettünk az inflációról Magyarországon, de most véget ér az ultralaza monetáris politika, ugyanis az inflációs kockázat nagyobb és tartós lehet a korábbi évekhez képest.

Az infláció csökkentése elhúzódó folyamat lesz, az éves átlagos infláció 4 százalék fölött is maradhat

– jelezte, hozzátéve, az MNB proaktívan akar fellépni. Elemzők ugyanezt erősítették meg az Indexnek a közelmúltban.

Virág Barnabás már korábban belengette a jegybanki alapkamat megemelését, amire a forint jelentős erősödéssel reagált. Az MNB már a júniusi kamatdöntő ülésén lépni akar. Az alelnök szerdán azt jósolta, emelkedő hozamkörnyezetben fog működni emiatt a magyar bankrendszer, tehát ebben is komoly váltásra kell számítani.

Hirdetés

Matolcsy György: Proaktív lesz az MNB

Matolcsy György jegybankelnök a Világgazdaság szerdai konferenciáján arról beszélt, hogy az MNB proaktív lesz a Monetáris Tanács júniusi ülésén, és megerősítette a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat. Úgy fogalmazott, hogy a gazdaság teljesítménye ezt elbírja.

Virág Barnabás visszautalt a 2008-as gazdasági válságra, amikor a bankrendszer még a kilábalás gátja volt, a koronavírus-válságban viszont a kilábalás segítője lett, mindez szerinte a kedvező jegybanki politika eredménye, amelynek révén nem merült fel a pénzügyi stabilitás kockázata, megérte a felkészülés a potenciális válsághelyzetre. Erős a bankrendszer tőkehelyzete, megfelelő a likviditása, a likvid eszközökből mintegy közel duplájával rendelkezik 2008-hoz képest, a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya pedig nagyjából a harmada a 2008-asnak.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felszólal a jegybank 2019. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-án

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke felszólal a jegybank 2019. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 16-án

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az alelnök úgy látja, gyorsabb kilábalás várható, mint a korábbi válságok idején.

1,5-2 év alatt elérhetőnek tűnik a válság előtti GDP-növekedési, beruházási szint és a háztartások fogyasztásának szintje. Ugyanezekben a mutatókban 2008 után 6, 7, illetve 9 évre volt szükség a visszarendeződésben.

Óvatos kivezetést akar a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy a kormány a hitelmoratórium óvatos kivezetését támogatja, egyetértésben a Bankszövetséggel és a MNB-vel.

A hitelmoratórium kapcsán ugyanakkor elmondta, fel kell készülni a feloldására, és a bankoknak vissza kell térni a piaci alapú hitelezésre. A lakossági információhiány komoly kockázatáról is említést tett.

A moratóriumos ügyfelek kétharmada nincs tisztában azzal, mi vár rá a moratórium feloldása után. A visszafizetendő összeg lakáshitelek esetében például 10 százalékkal, személyi hitelek esetén 40 százalékkal is növekedhet, ehhez pedig jön a várható jegybanki kamatemelés okozta kondícióváltozás

– rögzítette.

Előadása végén kitért rá, a jegybank hamarosan bemutatja a zöld stratégiáját, illetve a pénz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/06/09/inflacio-virag-barnabas-hitelmoratorium-jelasity-radovan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Jövőre már napi 100 millió hordó fölötti olajkitermeléssel kalkulálnak

Jövőre már napi 100 millió hordó fölötti olajkitermeléssel kalkulálnak

Az amerikai Energia Információs Ügynökség számításai szerint valamikor az idei harmadik negyedév során kerülhet egyensúlyba …