2023. november 30., csütörtökMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2023.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Katasztrófa közeleg, ha most csak az érzelmeinkre hallgatunk

Hirdetés

Katasztrófa közeleg, ha most csak az érzelmeinkre hallgatunk

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója kedden részletezte Európa jelenlegi gazdasági kihívásait. Számos példával alátámasztva bemutatta, hogy Európa versenyképessége hogyan válik a múlt martalékává. Ám volt egy félmondata, egy tőle szokatlan kiszólás. Ez a kérdésbe csomagolt kijelentés kristálytisztán és a lehető legegyszerűbben mutatott rá az egyik legnagyobb gazdasági dilemmára:

Miért van az, hogy a morális szempontok ilyen mértékben megelőzték az üzletit?

Magyarán, hogyan történhetett meg, hogy azon a kontinensen, amely a történelem során évszázadokig számtalanszor kiválóan érvényesítette az érdekeit, mára ezeket a morális szempontok felülírják, gazdaságilag teljesen irracionális döntések és szabályzások burjánzanak a nemzetközi gazdálkodásban.

Hernádi Zsolt nagyon egyszerű példát hozott fel: napjainkban jóval magasabb áron és hosszabb útvonalakon keresztül szerezzük be ugyanazokat az orosz nyersanyagokat, mint korábban, csak olajtermékként. A megnövekedett költség rossz az európai társadalmaknak, hiszen gyakorlatilag minden árba beépül, és végül inflációt okoz, valamint hátrányos a vállalatoknak is, mert több kiadást eredményez, amely végül csökkenti a nyereséget. Teljesen irracionális gazdasági döntés születik morálisan alátámasztva, ami így hangzik: „Mindvégig Ukrajna mellett állunk, végigkísérjük őket, bármeddig tartson ez az út” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Hirdetés

A Hernádi Zsolt által feszegetett kérdés egy mély és régóta velünk elő gazdaságfilozófiai kérdés. Ebben a cikkben az egyszerűség kedvéért a racionalitást állandónak vesszük, és azt feltételezzük, hogy a gazdasági szereplők a haszon, illetve az előny maximalizálásra törekednek.

Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Nem most kezdődött

Az iszlám bankolás alapjául szolgáló Korán egyik – ma is érvényben lévő – legerősebb tiltása a kamatra, az uzsorára vonatkozik. A tisztességes, kereskedelmi jellegű kölcsönzés megengedett, a kamatszedés viszont tiltott – emlékeztetett erre Kutasi Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének vezetője, aki szerint már ebből is tökéletesen látszik, hogy a morális választások régóta felülírják a gazdaságilag racionális döntéseket. Sőt, leszögezhető, hogy a gazdasági döntések mögött valamilyen mértékben minden esetben megjelenik bizonyos értékválasztás.

Ha történeti kontextusban vizsgáljuk a kérdést, akkor a szocialista rendszerekben tulajdonképpen morális/ideológiai alapon hoztak gazdasági döntéseket. Az ideológiából vezették le, hogy milyennek kell lennie a gazdaságnak. „Azzal, hogy megszüntették a magántulajdont, nem egy hatékony döntést hoztak, hanem egy szocialista vagy kommunista ideológiai lépés mellett tették le voksukat. Valamilyen szinten mindig beépül a gazdaságba, hogy a társadalom milyen értéket képvisel” – tette hozzá Kutasi Gábor.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/10/20/gazdasagpolitika-dontes-gazdasagfejlesztes-profit-recesszio-gazdasagi-osszefoglalo-kutasi-gabor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …