2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Karácsonyi ajándék: megáll az infláció emelkedése

Hirdetés

Karácsonyi ajándék: megáll az infláció emelkedése

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a jelenlegi gazdasági környezet kifejezetten háborús gazdasági környezetre emlékeztet. Ilyen időszakban az a kulcskérdés, hogy a stabilitást és a gazdaság növekedési lehetőségeit megőrizzük – jelezte a szakember az Aegon Alapkezelő konferenciáján.

Fájni fog 2023, de nem annyira, mint néhány hónapja várták

A világgazdaságban a válságok sajátja, hogy a korábbi évekre jellemző növekedésnél alacsonyabb gazdasági növekedéssel kell számolni, ám az unikális, hogy ez a válság most a világ minden régióját egyformán érinti majd – 2008 után Ázsia tudott támaszt adni a világ többi részének. A 2023-as év kifejezetten nehéz lesz – 0 százalék vagy az alatti növekedés lesz, így technikai recesszió várható Európában és az USA-ban. Kínában négy-öt százalék között lesz a gazdasági növekedés szintje, ez tőlünk nézve kiválónak tűnik, ám a korábbi évek két számjegyű kínai bővüléséhez képest ez bizony komoly lassulás.

Kicsit pozitívabb a kép, ha a III. negyedévi adatokat nézzük

– jelezte a jegybank alelnöke. A korábban megjósolt brutális recesszióhoz képest kiváló, hogy az EU növekedése két százalék felett maradt, régiónk pedig kifejezetten erős gazdasági teljesítményt mutatott. Mindez azt jelenti, hogy összességében a várt recesszió nem lesz olyan mély, mint amit néhány hónappal ezelőtt jeleztek a szakértők.

Hirdetés

A háborútól és az energiafüggéstől szenvedünk

A régió különösen érzékenyen reagált a geopolitikai konfliktusra, az orosz–ukrán háborúra. A földrajzi közelség mellett – amely például a turizmus komoly visszaesését okozta ezekben az országokban – komoly gondot jelent a jelentős (orosz) energiakitettség is. Magyarország a korábbi években négy-ötmilliárd eurót fizetett nettó energiaimportjáért, idén ez a számla 16-17 milliárd eurót tesz ki. Ezt a gondot egyik évről a másikra nem lehet megoldani – mondta Virág Barnabás.

A globalizáció olcsó időszaka véget ért

Az MNB alelnöke szerint a nyolcvanas évektől a 2010-es évekig úgy működött a világ, hogy az infláció szempontjából legfontosabb tényezők, az energia, a munkaerő és az élelmiszerek ára a globalizációnak köszönhetően alacsonyan tudott maradni, hiszen az új és új olcsó piacok biztosították ezt. 

Energiafronton ma már nem épülnek be olyan új kapacitások, mint korábban, ráadásul a zöldátállás költsége is drágítja az energiaárakat. Így ha korrigál is majd az energiaár a mostani augusztushoz képest komoly visszaesést mutató, ám a korábbi években megszokottnál még így is mégy-ötszörös szintekről, a korábbi évek áraihoz nem tér majd vissza a piac.

A reálbércsökkenés fékezi meg a kiskereskedelmi inflációt

Kulcskérdés, hogy a munkaerőpiacok miként reagálnak a mostani gazdasági helyzetre. A munkanélküliségi számok historikus mélyponton állnak, ami azt jelzi, hogy egyre fontosabb a képzett munkaerő megtartása. Ez is annak köszönhető, hogy a korábbi évek munkaerőpiaci elvándorlása miatt fontossá vált a meglévő munkaerő megtartása. Ezért a jegybanki alelnök szerint a munkaerőpiac most kevésbé reagál majd a gazdasági hatásokra, mint más válságokban láttuk.

Virág Barnabás

Virág Barnabás

Fotó: Nagy Tamás / Index

A béroldalon ugyanakkor változás történt: a bérnövekedés idén nemzetgazdasági szinten 15 százalék körüli szinten alakul, s mivel az infláció húsz százalék felé jutott, ezért a reálbérek ősztől már csökkenésnek indultak. Nyár óta a kiskereskedelmi forgalomban is visszaesést láthatunk, ami azt jelenti, hogy a kereskedők egyre nehezebben tudják majd áthárítani a növekvő költségeiket a kevesebbet vásárló fogyasztóknak – mondta Virág Barnabás. 

Alkalmazkodás minden téren

Az infláció kétharmada az energiaárak és az élelmiszerek drágulásához köthető. Ugyanakkor vannak jelek arra, hogy a folyamatosan emelkedő szintű pénzromlás időszakának végére értünk. Bár a világban ötven országban van két számjegyű infláció, de ebből 30-35 esetében már közel vagy már túl is vagyunk a pénzromlás tetőzésén. Ennek egyik oka az energiaárak csökkenése és a vártnál komolyabb mértékben meginduló alkalmazkodás az energiafelhasználás terén.

Virág Barnabás jelezte: az áremelkedés hatására az elmúlt hónapokban itthon a villamosenergia-felhasználás nagyjából tíz százalékkal csökkent, és hasonló visszalépés volt tapasztalható a gázfelhasználásban is. 

Az ellátási láncok koronavírus-válság miatti szétszakadása javulni látszik, a szállítási költségek ma már közelítik a koronavírus-járvány előtti szinteket. Emellett pedig a világpiacon az élelmiszerárak is korrekciót mutatnak ma már – bár a korrekció még nem túl gyors, és a következő hónapokban is csak lassan korrigálnak majd

– jelezte az MNB alelnöke. Szerinte a lakáspiacon is elindult az alkalmazkodás – ez […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/23/virag-barnabas-inflacio-mnb-vilaggazdasag-jegybank/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Minden egyes háztartásra veszélyt jelent az energiaválság

Az utca emberét kevésbé foglalkoztatja, és az ingatlanpiaci szereplők sem tudják feltétlenül, milyen feladatai vannak …