2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Karácsony Gergely nyitott kapukat dönget, csak rossz helyen

Hirdetés

Karácsony Gergely nyitott kapukat dönget, csak rossz helyen

Karácsony Gergely már többször hangoztatta – legutóbb kedden írt róla közösségi oldalán –, hogy a Paksi Atomerőműnek a termelési költsége 12 forint/kWh, míg az önkormányzatoknak ezzel szemben 462 forintot kell kWh-nként fizetniük. Legutóbb ezzel a helyzettel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy nem érti, hogy „mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal” adja el az önkormányzatoknak. A főpolgármester szerint Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan.

ezzel a kijelentéssel azonban a legtöbb elemző vitatkozna.

Hirdetés

Megvizsgáltuk a főpolgármester állításait, és elsőként azt le kell szögezni: abban teljesen igaza van, hogy az atomerőmű áram-előállítási egységköltsége nagyjából 12 Ft/kWh. „Ha összesítjük az atomerőmű éves kiadásait, és ezt az összeget elosztjuk azzal a nagyjából 15 milliárd kWh villamosenergia-mennyiséggel, amit a paksi atomerőmű egy év alatt előállít, akkor 12 Ft/kWh egységköltséget kapunk” – nyilatkozta az Index megkeresésre Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős korábbi kormánybiztos.

Valós problémákat nyitott ki a polgármester

A főpolgármester által felvetett probléma valóban többször felvetődött napjainkban, amivel már mi is foglalkoztunk. Aszódi Attila szerint az árkülönbség nem az atomerőmű vagy a kormány hibája, hanem a jelenlegi európai és magyar villamosenergia-piaci modell súlyos kudarca.

A volt kormánybiztos szerint a problémát az úgynevezett merit order modell és az áramtőzsdei kereskedelem szabályai adják. Az európai áramtőzsdék ezen elv szerint működnek, így Európában a szabadpiaci fogyasztók és a kereskedők – hosszú távú szerződések hiányában – a tőzsdei árak alapján szerzik be az áramot.

Azok, akik a piacon szerzik be az áramot, valójában egy olyan terméket – ebben az esetben villamos energiát – vásárolnak, amelynek az árát a piaci mechanizmusok alakítják ki. Tehát a piaci ár nem csak attól függ, hogy egy adott termelő milyen önköltségi áron termel.

Aszódi Attila ezt lapunknak úgy foglalta össze, hogy

a merit order modell lényege, hogy amikor az év egy adott órájában a piacon forgalmazandó villamos energia áráról megállapodnak a szereplők, akkor az eladásra ajánlatot tevő erőművek az eladandó áram árát az ún. határköltség alapján határozzák meg. Azt feltételezik, hogy egy adott erőmű már úgyis működik, és egy további kWh áram ára csak attól függ, hogy ezt az addicionális árammennyiséget mennyiért lehet előállítani – ez az úgynevezett határköltség.

Tehát Aszódi Attila szerint az ajánlatadáskor az állandó költségek – az erőmű beruházási költsége, a személyzet fizetésének költsége és így tovább – már „ki vannak fizetve”, így egy addicionális egységnyi árammennyiség költsége csak az annak előállításához szükséges addicionális üzemanyag költségétől függ.

Ebben a modellben a kormánybiztos szerint az az egyik nagy csavar, hogy a megújuló energiaforrások – nap, szél, víz – „üzemanyagköltsége” praktikusan nulla, így amikor a határköltség alapján sorba rakjuk az egyes áramtermelő berendezéseket, akkor a nap és szélerőművek biztosan elől lesznek a sorban. Tehát ha termelni tudnak, mert éppen süt a nap és/vagy fúj a szél, akkor az általuk megtermelt áram a piacon biztosan vevőre talál.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/22/karacsony-gergely-atomenergia-nyersanyaghiany-aramar-budepest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a határidő a SZÉP-kártyákon lévő összeg adókedvezményes felhasználására

A SZÉP-kártya jelentős adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ezáltal a kártyatulajdonosok 15 százalékkal több …