2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Jön az unokázós csalások új generációja

Hirdetés

Jön az unokázós csalások új generációja

Ha kiegészítjük a ChatGPT alkotta szövegeket például a Midjourney képalkotó képességével, és valamelyik hangklónozó alkalmazás, mondjuk a Google AudioLM hangmásolásával, akkor a mesterséges intelligencia létrehozhatja bárki digitális hasonmását. A robot képes lesz a szüleink vagy a gyerekeink hangján és stílusában megszólalni, például pénzt kérhet egy sürgős szituáció megoldására. Ha pedig képet kérünk tőle, hogy azonosítsa magát, másodpercek alatt kreálhat egy képet a szeretteinkről, és el is küldheti. 

Ezáltal megjelenhet az unokázós csalás MI-változata: ennek során a csalók idős embereket hívnak fel, hogy unokájuk bajba került, és segítsenek neki egy, az áldozathoz küldött személyen keresztül a neki átadott pénzzel, értéktárgyakkal.

Ez a csalási forma lehet még szofisztikáltabb a deepfake-kel, hiszen

a segélykérés az unoka valódinak ható, utánzott hangján is elhangozhat, a rokoni viszonyokat márpedig könnyű feltárni a közösségi média segítségével

Hirdetés

– ismertette Veszelszki Ágnes. Az NKE Digitális Média és Kommunikáció Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense szerint a valóságostól megkülönböztethetetlen, MI generálta küllem és beszéd révén az eszköz hozzájárulhat félrevezető, megtévesztő információk terjesztéséhez, a rossz szándékú megszemélyesítéshez.

SZS 20230121-2346

Fotó: Szollár Zsófi / Index

A kommunikációkutató rávilágított, hogy a hangalapú deepfake-kel szenzitív információ (hitelkártyaadatok, jelszó) is kicsalható a kiszemelt személytől – amint ez meg is történt egy brit energiacég ügyvezetőjével, aki azt hitte, hogy az anyacég német vezetőjével beszél telefonon, ami miatt 220 ezer eurónyi összeget utalt át egy magyar bankszámlára.

Később kiderült, hogy a csalók MI-alapú hanggenerátort használtak, amely olyan megtévesztő volt, hogy még a cégvezető németes akcentusát, jellegzetes beszéddallamát is képes volt utánozni. A csalók magabiztosságára utal, hogy háromszor is telefonáltak, de csupán az első átutalást hajtotta valóban végre az ügyvezető. Mivel az összeg a magyar számláról mexikói, majd ismeretlen számlákra került, ezért mind ez idáig a tetteseket nem sikerült azonosítani. 

Stratégia szövegtenyésztő alkalmazások ellen

Veszelszki Ágnes biztos abban, hogy a szövegekkel foglalkozó munkakörökben dolgozók nem maradhatnak semlegesek az olyan szövegtenyésztő alkalmazásokkal szemben, mint a ChatGPT. Véleménye szerint három stratégia lehetséges. 

  • Az egyik a teljes tiltás vagy elzárkózás, vagyis bizonyos helyeken megtiltják az így készített szövegek alkalmazását. 
  • A másik a kritika nélküli használat: minden bizonnyal lesznek olyanok, akik a könnyen elérhető eredmény érdekében különösebb fenntartások nélkül fogják használni ezeket az alkalmazásokat. 
  • A harmadik megoldás pedig az, ha bizonyos tevékenységekben megfelelőnek tartjuk a gép által generált, akár sablonszövegeket (ismétlődő mintázatokra épülő pénzügyi és sporttudósítások már most is készülnek az AI segítségével), ehhez megtanuljuk a megfelelő kiindulóparancsok (promptok) használatát, de az eredményt szigorúan ellenőrizzük tartalmi és nyelvi szempontból, és a más céllal készült szövegalkotó munkákat pedig az emberi alkotásra bízzuk. 
SZS 20230121-2236

Fotó: Szollár Zsófi / Index

Jön az oktatás 2.0

Az egyetemi docens tájékoztatott, hogy Aczél Petra professzorral az NMHH Médiatudományi Intézetével együttműködésben egy tanulmánykötetet szerkesztenek a deepfake-témáról. Kiemelte, hogy a technológia villámgyorsan fejlődik, hétről hétre jelennek meg újdonságok, ezért a témáról szóló tanulmányokat szinte folyamatosan frissíteni kellene.

A készülő kötetben a deepfake pedagógiai vonatkozásait Kárpáti Andrea professzor elemzi. Ebben a mesterséges intelligencia oktatásban való hasznosíthatóságát vizsgálja a szerző, sőt kifejezetten említi a ChatGPT-t is. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/25/mesterseges-intelligencia-chatgpt-robot-veszelszki-agnes-interju-unokazos-csalas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …